Cum ar trebui sa arate un CV modern?
cuvintecvcv-urihrresurse umanesalarii
Angajatorii se uita doar sase secunde peste CV-ul tau si, potrivit unui studiu realizat in 2012 de The Ladders, care analizeaza miscarea ochilor, sectiunea mijlocie primeste cea mai multa atentie. In functie de aceste obiceiuri de analiza, cea mai buna strategie este sa folosim un design minimalist, simplu, curat al CV-ului, dominat de puncte si subpuncte si cuvinte puternice.
Ce este un "cuvant dinamic"? Spre deosebire de vorbirea activa sau pasiva, unde discutam despre adevarate constructii gramaticale, un cuvant dinamic este acela care demonstreaza o actiune. Deseori, cuvintele dinamice sunt folosite pentru a impresiona in CV. In loc sa te descrii ca fiind un functionar postal, poti spune ca ai administrat un sistem de livrare a documentelor.
Kerry K. Taylor din cadrul Squawkfox spune ca nu trebuie sa folosim foarte multe "cuvinte de esenta tare" intr-un CV. Uneori, imbracarea unor chestiuni simple in haine excentrice va parea ridicola! Potrivit lui Taylor, prea multe cuvinte dinamice, legate de actiuni, "pot duce la "extenuarea" angajatorului, care renunta sa-ti mai citeasca CV-ul si ca atare, sa te selecteze pentru un interviu de angajare. Niciunui manager nu i-ar placea un CV prea dinamic, dar fara substanta".
Ati rostit vreodata in mod excesiv un cuvant, pana cand a devenit o insiruire absurda de sunete?
Fenomenul este denumit satietate semantica si se reflecta si asupra cuvintelor scrise pe care le vezi de prea multe ori. Angajatorii analizeaza sute de CV-uri pentru un singur loc de munca si cuvintele "uzate", precum "autodidact" sau "spirit de echipa" vor deveni INVIZIBILE!
Incepand cu 2009, LinkedIn a realizat o lista cu cele mai "uzate" cuvinte din CV-uri; printre acestea, se numara creativ, inovator si eficient. Potrivit Time, "daca opusul descrierii tale este in mod evident negativ (ex: ineficient, nerabdator), atunci seful va considera ca detii deja acele calitati.
Cuvinte mult prea folosite in CV-uri: "succes", "orientat spre obtinerea de rezultate", "inovator", "motivat", "creativ", "experimentat", "responsabil", "rabdator", "eficient".
Multe din aceste cuvinte sunt doar "hainele" unor calitati simple: nimeni nu va fi "pacalit" de surogatele unor aptitudini. "Cele mai mari erori de comunicare, in opinia mea, vin din partea acelor oameni care vor sa para inteligenti", a spus Toni Bowers, editorul sef al TechRepublic.
Aceste cuvinte sunt vagi. Ca si profilurile de pe site-urile de matrimoniale, care iti promit ca vei intalni o persoana "placuta si cu simtul umorului", cele mai bune CV-uri mizeaza pe o anumita doza de eficienta personala. "Toata lumea crede ca poate produce rezultate", spune Jessica Holbrook Hernandez, citata de Recruiter.com. "Nimeni nu este perfect. Folosind asemenea termeni in CV, singurul lucru pe care il realizezi este sa pari exact ca oricare alt candidat de pe piata".
Spune-ti povestea in CUVINTELE LOR
The Purdue Online Writing Lab recomanda folosirea unor cuvinte dinamice pentru redactarea unor CV-uri si scrisori de intentie "concise, persuasive si orientate catre cititor".
Alegerea cuvintelor potrivite te va ajuta sa te diferentiezi in ochii angajatorilor. Jenna Charlton ii sfatuieste pe cei care isi cauta un job sa foloseasca limbajul companiei respective, atunci cand isi "spun povestea" pe hartie.
Analizeaza cuvintele folosite de o companie pe site-ul sau si in alte documente si vei descoperi VALORILE pe care le apreciaza institutia respectiva, cele importante pentru business.
Daca angajatorul cauta "un specialist cu aptitudini multiple, care sa fie dinamic si hotarat", transforma-te in persoana respectiva!
Prin oglindirea limbajului corporatiei in CV, vei putea sa "te imprietenesti" cu programul de selectie automata, care foloseste cuvinte-cheie si ii vei impresiona pe managerii HR. Daca faci acest lucru intr-un mod cat mai subtil - si te asiguri ca nu ai erori de scriere - angajatorii te vor considera perfect pentru o anumita functie si vei fi la o luna distanta de noul tau salariu!