Comisia Europeana a deblocat platile pentru POSDRU
deblocare plati posdrumfecristian ghineamasuri anti-saracie
Comisia Europeana (CE) a deblocat rambursarile pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013), in valoare de 167 milioane de euro, pentru care termenul de plata a fost intrerupt in februarie 2016.
Anuntul a fost facut de Michel Servoz, directorul general al Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul CE, in cadrul unei intalniri cu Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene.
Autoritatea de Management POSDRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a trimis, saptamana trecuta, o alta transa, de 372 de milioane euro.
Ghinea estimeaza ca suma totala, de 539,4 milioane de euro, se va intoarce la bugetul de stat pana la sfarsitul acestui an, fapt ce inseamna o crestere cu aproximativ 10% a gradului de absorbtie per total program POSDRU.
Intrevederea a vizat si politicile sociale ale Guvernului roman.
Michel Servoz a remarcat ca, prin Pachetul anti-saracie lansat in februarie 2016 apare o abordare integrata foarte necesara, care spera sa continue si in guvernarile viitoare.
Pachetul anti-saracie include 47 de masuri care tintesc toate categoriile de varsta, dar se concentreaza pe masuri pentru copii.
Multe dintre masurile din pachetul anti-saracie lansat de Guvern vor putea fi finantate prin apelurile de proiecte pe care Ministerul Fondurilor Europene le va lansa in 2016.
CE a intrerupt termenul de plata pentru Romania pentru POSDRU 2007-2013, in februarie 2016.
Prin eforturile comune ale Ministerului Fondurilor Europene si ale Autoritatii de Audit, rata de eroare a fost adusa sub nivelul acceptabil, permitand decizia de deblocare.
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) defineste interventia Fondului Social European in Romania, in acord cu strategia de dezvoltare din domeniul resurselor umane.
Obiectivul general al POSDRU este dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei cu piata muncii si participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva a 1.650.000 de persoane.
POSDRU urmareste promovarea educatiei si formarii initiale si continue de calitate (inclusiv educatia superioara si cercetarea); promovarea culturii antreprenoriale si cresterea calitatii si productivitatii muncii; facilitarea insertiei tinerilor si a somerilor de lunga durata pe piata muncii; dezvoltarea unei piete a muncii moderne, flexibile si incluzive; promovarea (re)insertiei pe piata muncii a persoanelor inactive, inclusiv din zonele rurale; imbunatatirea serviciilor publice de ocupare; facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educatie si pe piata muncii.