Codul bunelor maniere la munca
biroumanierebarfatelefondress code
Cuvantul "eticheta" are sigur puterea de a aminti de copilarie. In sensul mustrarilor de la cina ca: nu tine coatele pe masa, pune servetelul in poala, scuza-te inainte sa te ridici de la masa.
Cei mai multi si-au insusit manierele si in zilele noastre, astfel incat macar nu mai vorbesc cu gura plina.
Cum ramane cu eticheta de birou?
Vicky Oliver este un expert al acestui subiect, autor al cartii "301 raspunsuri inteligente pentru intrebarile dificile ale etichetei business". El sustine ca majoritatea angajatilor obtin o nota mica atunci cand vine vorba sa aiba un comportament civilizat la munca. Clasa ar putea fi imbunatatita cu o mai buna pregatire.
"Zilnic ne sunt testate manierele, insa multi dintre noi nu le-am invatat vreodata. Invatand cateva dintre manierele de baza am putea fi distinsi la locul de munca si la pozitie, avand o mai mare responsabilitate cu clientii", sustine Oliver.
Mesajele sau actualizarea starii de pe Facebook sau Twitter din timpul unei sedinte sau a unei prezentari sunt o mare problema. Nu este in regula nici cand iti anunti prietenii de pe site-urile de socializare despre masa de pranz pe care o servesti in acel moment.
Pentru majoritatea, zilele birourilor private si a peretilor inalti sunt de domeniul trecutului. Dar un birou deschis nu inseamna ca peretii nu exista, dar daca, practic, nu ii vezi. Asadar, inainte sa dai buzna peste cineva in birou, trimite-i un e-mail pentru a vedea daca este disponibil.
Pentru dress code-ul de la locul de munca, mergi cu turma. Sa te pierzi in multime sau sa iesi in evidenta? Raspunsul: imbraca-te astfel incat sa intri in peisaj. Seful poate fi un bun indicator. Daca vine imbracat cu pantaloni casual si tricou, atunci o tinuta relaxata este adecvata pentru birou. Aminteste-ti ca daca te imbraci prea formal intr-un loc casual este la fel de rau ca atunci cand te imbraci prea casual intr-un loc business. Daca esi nou angajat, intreaba veteranii despre cultura firmei.
Nu lasa barfa sa te acapareze. Te distrage de la munca si poate crea un mediu neprofesionist. Dar asta nu inseamna sa refuzi constant, iar ulterior, sa devii tinta. Poti spune ca esti prea ocupat pentru a discuta si se poate muta dialogul dupa munca, la o intalnire.
Telefonul pastreaza-l pentru tine. Un apel poate fi important pentru tine, dar sunt sanse destul de mari ca si colegii tai sa participe involuntar la discutie. La fel ca barfa, discutiile telefonice pot afecta si pot distrage colegii de birou de la munca. Oliver sustine ca aceste convorbiri telefonice trebuie sa fie pastrate ca un "murmur politicos", iar daca este vorba de un apel personal, puteti iesi din birou. In plus, evita sa folosesti speakerul daca nu este absolut necesar.
Crezi sau nu, poti invata anumite lucruri. Nimeni nu isi neaga eficienta. Increderea este buna, dar aroganta nu. "Uneori, oamenii simt ca ei nu sunt raspunzatori de faptele pe care le fac si nu au ce invata de la cei din fata lor", spune Oliver.
Nu cauta noi locuri de munca la… locul de munca actual. Vrei un job nou? Asta e bine. Insa, este bine sa nu folosesti resursele companiei pentru a cauta noi locuri de munca. Asta demonstreaza o lipsa de respect si de loialitate fata de angajatorul actual. Si nu spune colegilor despre initiativa. Informatia se va scurge si poate afecta pozitia actuala, inainte de a gasi un post nou.