Cele mai frecvente cinci greseli bune de... evitat in cadrul unui interviu
greseli frecvente interviureferinteintarziere interviunume recrutorcerinta salariala
Intr-un moment in care recrutorii sunt bombardati cu sute de aplicatii, nu este de mirare ca rareori spre deloc primesti raspuns sau esti contactat pentru a merge la interviu. De aceea te poti simti ca la loterie. Sansele sunt mici, iar castigator este doar unul singur.
Insa, odata ce ai primit sansa unui interviu fata in fata cu angajatorul, nu vrei sa fii pus intr-o lumina proasta si trebuie sa eviti cele mai frecvente greseli.
Nu trebuie sa...
...uiti numele angajatorului
Cand te duci la un interviu, angajatorii au in fata CV-ul trimis care contine, bineinteles, si numele tau. Ei bine, pentru tine nu este atat de simplu. Pentru a te pregati temeinic, intreaba care numele recrutorului atunci cand te programezi la interviu. Repeta numele astfel incat sa il retii. Odata ajuns in fata faptului implinit, poti spune cu usurinta "imi pare bine sa te cunosc, George!".
...te pierzi in spatiu
Nu ai nicio scuza pentru incurcarea traseului. Bine, exceptia vine doar daca acea companie s-a mutat peste noapte. Uita-te la drumul pe care il ai de parcurs inainte de a pleca de acasa. Apoi, poti face un drum pana acolo pentru a fi sigur ca nimeresti locatia. In plus, ia-ti o marja de timp in caz ca apar accidente neprevazute.
Chiar daca ajungi mai devreme, nu este vreun pacat. Ai timp sa iti tragi sufletul, sa te aranjezi putin sau sa iti pregatesti discursul.
...sa ai un moment de ezitare cand esti intrebat un anumit lucru
Nu este vorba despre momentul in care ti se adreseaza o intrebare dificila care necesita adunarea gandurilor. Este perfect normal in aceasta situatie. Insa, acest punct face referire la acele intrebari care ti se adreseaza si nu sti cum sa te fofilezi pentru ca nu sti despre ce e vorba si cum sa raspunzi...
De exemplu, in aceasta categorie intra intrebarile de tip "care este cea mai mare slabiciune a ta?", "de ce cauti un loc de munca?", "care sunt cerintele tale salariale?", "unde te vezi peste cinci ani?". Daca iti pregatesti cateva raspunsuri te vei descurca de minune.
...nu oferi referinte
Sa obtii un loc de munca nu este o sarcina foarte usoara. Ai nevoie de o echipa, iar referintele de la fostele locuri de munca sunt esentiale. Ideal este sa ii aduci potentialului angajator cel putin trei referinte de la locurile de munca la care ai prestat, referinte accesibile care sa includa numerele de telefon si adresele de e-mail ale persoanelor respective.
...nu pui intrebari
In 99% dintre interviuri, recrutorul arunca mingea la plasa: "ce intrebari aveti pentru noi?". "Niciuna" nu este un raspuns acceptabil. Sa nu ai intrebari pentru recrutor inseamna ca nu esti pregatit pentru job, esti dezinteresat sau nepasator.
Ideal este, ca odata ce te documentezi despre companie, despre jobul la care ai aplicat, sa existe si cinci-sapte intrebari pe care sa le adresezi acestuia. Niciodata vreun lucru nu este clar de la bun inceput.