Ce intrebari nu au voie sa iti puna angajatorii la interviu
angajatoricodul munciiinterviudrepturiresurse umane
Cu toate ca legislatia din tara noastra referitoare la discriminare nu este la fel de dura ca cea din SUA, de exemplu, in cadrul unui interviu de angajare la o companie sunt interzise anumite intrebari.
Ce spune Codul Muncii
Potrivit reglementarilor in vigoare, sunt aspecte care nu ar trebui sa ii priveasca pe specialistii care recruteaza oameni pentru o anumita pozitie dintr-o firma. Expertii afirma ca acestea ar putea fi considerate motive de discriminare.
Astfel, in conformitate cu prevederile din Codul Muncii, este strict interzisa orice discriminare directa sau indirecta a unui salariat, fundamentata pe "criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala".
Codul muncii precizeaza ca se constituie in discriminare actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, bazate pe unul sau mai multe dintre criteriile precizate. Aceasta prevedere este valabila nu numai la locul de munca, ci si la sustinerea interviului pentru obtinerea unui job.
De ce ar trebui sa se fereasca un recrutor, in cazul in care un candidat sustine un interviu de angajare? Exista mai multe intrebari la care candidatul nu este obligat sa raspunda.
Care sunt planurile tale legate de viata de familie ?
Angajatorii au tendinta de a chestiona viitoarele angajate referitor la riscul ca acestea sa intre in concediu de maternitate in viitor, demers care, in viziunea recrutorilor, ar putea sa genereze probleme in departamentul in care vor activa candidatele. Legea nu le da voie insa, sa puna astfel de intrebari viitoarelor mamici, care sustin un interviu.
Cu cine vrei sa votezi in cazul unui scrutin electoral?
Fiecare persoana are dreptul la o optiune politica, potrivit legii, iar acest aspect nu trebuie sa constituie un punct de interes pentru recrutor, fiind cunoscute diferite cazuri in care angajatorii i-au discriminat pe salariati din considerente de partizanat politic.
Ce orientare sexuala ai?
Conform legii actuale, specialistii in resurse umane nu pot sa se bazeze decat pe criterii profesionale, in momentul in care stau de vorba cu un candidat. Asta pentru ca orientarea sexuala a unui candidat nu poate constitui un motiv sa se renunte la acesta, desi cel intervievat are competentele profesionale necesare job-ului vizat. Cu toate acestea, astfel de aprecieri inca constituie in practica un motiv de discriminare a viitorilor angajati.
Care este orientarea religioasa a candidatului?
Este bine sa stiti ca, potrivit Codului Muncii, recrutorii nu au voie sa va puna intrebari referitoare la convingerile voastre religioase, in cadrul unui interviu. Aceste credinte sunt de natura intima si nu pot face obiectul unei aprecieri, in timpul interviului de angajare.
Ce origini etnice ai, sau care este limba ta materna?
Codul Muncii precizeaza clar ca angajatorii nu au voie sa adreseze intrebari cu conotatii etnice candidatului, aceste aspecte privind etnia de care apartine viitorul salariat, intrand in domeniul discriminarii.
Ai datorii la banca?
Si in acest caz, angajatorii nu au motive profesionale sa adreseze intrebari potenatialilor angajati, ce vizeaza situatia creditelor bancare ale acestora si le este interzis, conform legii, sa ia o decizie referitoare la angajarea candidatului, bazandu-se pe aspectul mentionat.
Ai fost membru de sindicat?
O mare parte a angajatorilor se feresc de salariatii care ar putea deveni persoane incomode in viitor, manifestandu-si preocuparea pentru domeniul respectarii drepturilor angajatilor. Acestia pot face ca, prin optiunile lor, sa determine o anumita reactie in mediul colegilor, in cazul unor conflicte de munca. Din nou, Codul Muncii interzice discriminarea angajatilor, in baza apartenentei acestora la un sindicat sau altul.