Care este cea mai stresata categorie profesionala din Romania
stresloc de muncanicolae voinoiu
Nicolae Voinoiu, seful Directiei Control, Securitate si Sanatate in Munca din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a participat, astazi, la lucrarile Campaniei Europene 2014-2015 "Managementul stresului pentru locuri de munca sanatoase".
Cu acest prilej, el a aratat ca barbatii trecuti de 45 de ani sunt cea mai stresata categorie profesionala din Romania.
Cea mai mare temere a lor este ca nu-si vor mai putea gasi un loc de munca daca raman fara actualul serviciu.
Drept urmare, Directia intentioneaza sa extinda, in acest an, evaluarea inceputa in 2008 in randul angajatilor, din care a reiesit informatia respectiva. Evaluarea va fi facuta in cinci judete ale tarii.
"Pentru elaborarea unei metode de cuantificare a stresului e nevoie de un numar foarte mare de determinari.
Noi acum folosim metoda Danemarca, insa aceasta trebuie transpusa la nivelul tarii, trebuie adaptata in functie de regiune, obiectul de activitate al lucratorului, de riscurile emergente", a precizat Voinoiu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, stresul afecteaza muncitorii, iar acestia ajung, la un moment dat, sa sufere accidente.
Oficialul a aratat ca, la finalul campaniei, va elabora un material legislativ prin care inspectorii sa poata avea o parghie de control al nivelului de stres suportat de angajati.
"Trebuie modificata legislatia, pentru a reglementa tot ceea ce tine de relatia de munca dintre angajat si angajator.
Momentan, este destul de dificil de cuantificat gradul de stres, cand ne confruntam cu reclamatii legate de conditiile de munca.
Inspectorii nu pot aplica sanctiuni, insa pot dispune masuri de remediere a situatiei, masuri care pot include si schimbarea locului de munca al angajatului in cadrul companiei respective", a explicat oficialul.
Conform ultimelor statistici, 22% dintre lucratorii din spatiul comunitar sunt afectati de probleme legate de stres, 40% considera ca problema stresului la locul de munca nu e tratata corespunzator, iar 50-60% dintre cazurile de absenteism de la munca sunt cauzate de stres.
Campania "Managementul stresului pentru locuri de munca sanatoase" se va desfasura timp de doi ani si va implica sute de organizatii din intreaga Europa, cuprinzand sesiuni de formare, conferinte si ateliere de lucru.