Cantecul calaului: Muncim mai cu spor cand riscam sa ne pierdem jobul
canteccalauconcedieriangajatiangajatoriproductie
Conditiile economice neprielnice transforma cei mai lenesi angajati in adevarati campioni. Economistii si-au stors creierele pentru a vedea cum au reusit unele companii sa ramana productive, chiar si cand au fost nevoite sa concedieze oameni. Informatiile Departamentului de Munca din SUA arata ca, intre 2007-2009, productia a scazut cu 7,16%, dar numarul de ore muncite de angajati s-a diminuat cu 10%. Companiile respective au reusit sa produca mai mult cu mai putini salariati.
Potrivit unor "zvonuri", companiile au reusit sa mentina productia cu mai putini angajati, deoarece sefii s-au ocupat de disponibilizarea celor mai slabi angajati si mentinerea celor mai buni. Astfel, in timpul recesiunii, companiile au renuntat la forta de munca lenesa.
Situatia nu a stat insa chiar asa, potrivit unui studiu realizat de economistii Ed Lazear de la Universitatea Stanford (fost consilier economic al presedintelui George W. Bush), Kathryn Shaw si Christopher Stanton de la Universitatea din Utah.
De fapt, datele arata ca nu conteaza cine pleaca. Oricine ramane va munci mai mult.
"Calitatea fortei de munca nu se modifica", scriu autorii. "Totusi, cresterea productivitatii survine din faptul ca angajatii muncesc mai mult".
De ce? Ei bine, se pare ca angajatii muncesc mai mult atunci cand risca sa isi piarda locurile de munca. Eforturile angajatilor sunt foarte ridicate acolo unde rata somajului este la fel de ridicata.
Cel mai neproductiv angajat furnizeaza cea mai mare crestere a productivitatii unei companii sau cel putin asta sustin autorii studiului citat. Ei isi dau seama ca au avut performante modeste in trecut si bineinteles, realizeaza ca piata muncii nu are multe de oferit. "Se pare ca angajatii neproductivi sunt motivati de recesiune si rata ridicata a somajului, deoarece alternativele sunt tot mai rare, atunci cand economia este dificila".
Cum ar trebui sa interpreteze patronii un asemenea studii? Ei bine, in primul rand, ar putea schimba tactica: cand afacerea merge prost, se fac disponibilizari! Companiile folosesc evaluarile de performanta pentru a determina cine ramane si cine pleaca. Mentinerea angajatilor buni si concedierea celor slabi pare o solutie eficienta. In alte cazuri, ei concediaza cei mai noi angajati.
Din punct de vedere economic, niciuna din strategii nu va salva compania de la pierzanie. Teoretic, angajatii mai buni sunt platiti mai bine. Astfel, strategia privind concedierea celor mai slabi nu da roade. Ar trebui sa iti concediezi cei mai buni angajati? Nici vorba. Totusi, unii angajati pot munci mai mult, daca au o motivatie. Cand esti amenintat cu somajul, nu iti mai trebuie nicio compensatie si cel mai mare "beneficiu" devine chiar faptul ca iti pastrezi jobul, cand altii pleaca.
Discutia ramane insa deschisa. Poti face mai mult cu mai putin sau ar trebui sa iti motivezi TOTI angajatii sa lucreze mai cu spor?