8 semne ca NU este momentul sa iti schimbi jobul
jobconcedierinouinterviuschimbare profesionala
Daca te afli de mai mult timp in prospectarea pietei locurilor de munca si pari a fi gasit un job mai bun decat cel din prezent, ar fi bine sa tratezi cu mare atentie mutarile pe care le faci, ca nu cumva mai apoi, sa regreti decizia de schimbare profesionala.
Expertii in resurse umane sustin ca, in momentul in care ai ajuns in situatia de a lua o decizie referitoare la cariera, trebuie sa iei in calcul, atat motivele care tin de actualul serviciu, cat si situatia de la firma cea noua, la care vrei sa te muti.
1. Primesti beneficii la care nu renunti usor. Specialistii spun ca este posibil ca marirea de salariu pe care ti-o aduce mutarea jobului la o alta companie sa nu fie singurul aspect important. Ar fi recomandat sa te gandesti inainte de a lua decizia schimbarii jobului, daca nu cumva vei fi nefericit fara anumite beneficii pe care le ai in prezent: mai mult timp liber, un program flexibil, o relatie speciala cu colegii sau sefii tai actuali, o anumită imagine sociala.
2. Faci parte dintr-o echipa cu un proiect interesant. La firma ta actuala, poate ca te afli in situatia de a face parte dintr-un proiect special, inedit sau poate ca, doar sunt semne ca urmeaza sa realizezi ceva nou si provocator. Asa ca nu merita sa schimbi cu totul locul de munca, din moment ce mai ai cate ceva de invatat si mai mult, asta iti face placere. Nu stii ce atmosfera te asteapta la celalalt job!
3. Ai sanse destul de consistente pentru o promovare. Anumite miscari de personal din compania la care lucrezi pot sa te puna pe ganduri si sa iti dea de stire ca la tine la firma se vor produce promovari. In contextul in care te-ai saturat de jobul pe care il faci sau de seful pe care il ai, este posibil ca avansarea pe un alt post din cadrul firmei tale sa te determine sa te razgandesti si sa vrei sa mai ramai cativa ani.
4. Esti foarte aproape sa primesti un spor de vechime. Expertii HR sustin ca nu este cazul sa dai cu piciorul unei mariri a salariului care se bazează tocmai pe fidelitatea ta de pana acum. Merita sa mai ramai macar 3-6 luni ca sa beneficiezi de acest bonus pregatit de companie pentru anii in care ai activat aici.
5. Ai probleme în familie. In acest caz nu ar fi indicat sa faci o schimbare profesionala, mai ales ca instabilitatea pe plan familial poate crea neplaceri si probleme si in cadrul activitatii tale. Schimbarea jobului va constitui un motiv in plus de stres care nu iti va permite sa te concentrezi, nici pe rezolvarea situatiei personale, nici pe adaptatrea la noul loc de munca.
6. Viitorul manager nu iti inspira prea multa incredere. Intuitia ta este importanta in luarea unor decizii cruciale cu privire la viitorul tau! Chiar daca jobul cel nou pare mai interesant decat cel actual, iar beneficiile sunt mai numeroase, nu neglija intuitia pe care o ai cu privire la viitorul tau sef. Trebuie sa stii ca cel mai frecvent motiv de demisie este tocmai relatia proasta cu managerul direct.
7. Nemultumirea este termenul de baza in firma unde ai interviul de angajare. Specialistii in resurse umane sustin ca cel mai mare risc al celui care accepta o alta oferta de munca este acela de ajunge intr-o situatie pe care nu o poate controla, mult diferita de aceea care i-a fost prezentata in momentul angajarii sale. Astfel, in acest sens, este esential sa te informezi in prealabil si sa vorbesti cu oameni din interior, inainte de a spune "da" angajarii in noul job.
8. Firma care te recruteaza are probleme si este situata pe un trend descendent. Este recomandat sa fii prudent si sa faci cercetari referitoare la situaţia financiara a companiei care iti ofera un job aparent mai bun. In conditiile in care se vor face restructurari de posturi in viitor,
noii sositi au cele mai mari sanse sa fie primii pe listele de concedieri.