1. Depaseste limitele
In mod normal, un job are o descriere clara. Dar cand faci doar minimul necesar, n-o sa-ti impresionezi seful. Fa-ti un obicei din a depasi limitele, din cand in cand. Depaseste-i asteptarile, surprinde-l in mod placut, furnizeaza-i un proiect mai devreme decat era preconizat sau ofera-te voluntar, atunci cand exista responsabilitati vacante.
2. Anticipeaza-i nevoile
Nu astepta sa iti spuna seful ce sa faci. Lucreaza cu creierul. Da dovada de proactivitate. Cauta acele elemente predictibile in companie si actioneaza mai devreme decat ceilalti. Cand seful stie ca poti controla lucrurile, este mai putin stresat - nu se rasteste la tine, pentru a-ti face munca. Cand seful iti cere sa realizezi un raport, nu exista un raspuns mai bun decat: "Iata-l, m-am gandit din timp si l-am facut!". Bonus: Arati ca un mentalist.
3. Imbunatateste ecosistemul de munca
Status quo-ul nu reprezinta cel mai eficient mod de a lucra sau de a face business. Asigura-te ca imbunatatesti activitatea in companie, in masura puterilor tale. Daca poti eficientiza un proces sau imbunatati calitatea, daca poti reduce costurile, daca poti majora eficienta, valoarea ta va creste rapid - si seful va parea un angajator inspirat.
4. Ramai optimist
Cine are nevoie de o persoana pesimista la locul de munca? Nimeni! Cele mai multe locuri de munca mustesc de pesimism. Oamenii sunt tristi si imbufnati. O atitudine pozitiva, optimista reuseste sa detensioneze mediul de lucru. Nu trebuie sa faci un spectacol ca la circ. Un zambet este suficient, oferit intr-o situatie limita; astfel, le transmiti celorlalti ca totul este sub control, chiar daca pare pe muchie de cutit. Colegii te vor aprecia pentru optimismul afisat.
5. Vino cu solutii
Problemele sunt inevitabile, in cele mai multe medii de lucru. Seful tau este acolo pentru a te ajuta sa le rezolvi. Dar nu lasa totul pe umerii lui. Cand te confrunti cu o provocare majora, ia atitudine si cauta solutii, inainte de a discuta cu angajatorul. Cand apelezi la el, ofera-i in acelasi timp si o posibila rezolvare. Cu cat seful tau are o viata mai usoara, cu atat o sa ai si tu o viata mai usoara.
6. Implica-te personal
Locul de munca nu presupune sa fii intotdeauna 100% profesionist si rigid. O interactiune umana, personala, ne aminteste tuturor ca nu suntem o armata de roboti; avem vietile noastre. Exista multe asemanari intre tine si sef. S-ar putea sa va placa aceeasi echipa de fotbal. S-ar putea sa intampinati aceleasi probleme, in cresterea celor mici. Conexiunea la acest nivel pune punctul pe I in relatiile umane. Pastreaza insa discutiile la un nivel detasat. Nu discuta despre politica, religie si alte principii puternic impamantenite.
7. Ajuta-ti seful sa economiseasca timp
Seful tau e o persoana foarte ocupata. Nu ii irosi timpul si nu ii lasa nici pe altii sa faca asta. Daca ai o intrebare, cauta raspunsurile mai intai singur. Daca ai autoritatea de a lua o decizie, foloseste-te de propria ratiune. Nu ii pasa sefului problemele de care te poti ocupa singur. Cu cat vei fi mai independent - cu atat vei preveni intreruperile neproductive de activitate.
8. Nu il determina sa medieze conflictele de munca
Niciun sef nu este atras de pozitia de mediator intre angajatii sai. Daca ai o problema cu un anumit coleg, rezolv-o singur. Esti o persoana adulta. Disputele intre colegi sunt obisnuite si pot fi solutionate rapid.
Concluzia?
Cand investesti timp in cladirea unei relatii puternice cu seful tau, sansele de a primi acea marire salariala sau promovare cresc exponential cu dorinta ta e a definitiva un proiect, o misiune, o sarcina. Seful tau te va considera un "activ uman" de valoare, care merita toata atentia si recunostinta. Recompensele nu vor intarzia sa apara!