7 strategii de negociere salariala
negociere salarialabeneficiiavantajezile concediuinterviu angajare
Felul in care iti prezinti cererea salariala are un impact dramatic asupra angajatorului. Fii ferm, dar flexibil, sigur pe sine, dar nu arogant sau exigent. Vinde-ti abilitatile si cunostintele.
Recrutorii spun cum sa iti negociezi salariul:
1. In timpul negocierii fii entuziast, politicos si profesionist
Lasa angajatorul sa descopere din tonul vocii tale si din comportament care este obiectivul tau. Daca esti prea insistent sau ai o atitudine delasatoare, angajatorul poate spune ca esti dezinteresat si cauta alt candidat.
2. Ia un start inalt si lucreaza pentru o cale de mijloc
Cere un pic mai mult decat crezi ca angajatorul vrea sa te plateasca si negociaza pana ajungi la un nivel de mijloc intre oferta angajatorului si propunerea ta.
3. Fii creativ
Uita-te dincolo de salariul de baza. Concentreaza-ti atentia pe zilele de concediu si bonusuri. Fii atent daca angajatorul vrea sa lucrezi 6 - 12 luni pana sa ai parte de un concediu platit. In privinta bonusurilor, orienteaza-te catre cele de performanta.
4. Continua sa te vinzi
In timpul negocierii, aminteste-i angajatorului modul in care compania va beneficia de serviciile tale. Explica-i de ce ai nevoie de un salariu mai mare si cum isi poate recupera suma prin aportul tau in cadrul companiei. Justifica-ti bonusurile si remuneratia, dar nu face acest lucru concentrandu-te pe nevoile tale, ci pe ale angajatorului.
5. Cere un pret corect
Asigura-te ca solicitarea pe care o ai este rezonabila si in conformitate cu piata actuala. In cazul in care oferta este sub valoarea de piata, sugereaza ca este in interesul companiei sa plateasca mai mult.
6. Fii un negociator increzator
Aminteste-ti sa folosesti limbajul trupului. Atunci cand faci o cerere salariala, nu mergi fara oprire, ci fa o pauza, explicand de ce este justificata. Cand iti lansezi cererea, ofera pe scurt o explicatie de ce este suma adecvata.
7. Lasa si angajatorul sa castige
Este o miscare inteligenta sa intrebi despre cateva avantaje de ambele parti. In mod ideal, ambele parti trebuie sa aiba ceva de castigat. Vrei ca angajatorul sa fie multumit de pretul platit pe serviciile tale pentru a incepe o relatie profesionala intr-o nota pozitiva.