7 motive pentru care nu primesti promovarea mult visata
motivepromovareresurse umanesefiangajatiprogram
Momentul in care afli ca ai fost trecut cu vederea in privinta unei promovari poate fi extrem de deprimant. Nici discutia cu seful, pe care il poti intreba de ce nu ai fost promovat, nu iti va oferi vreo satisfactie (ba mai mult, risti sa te dezamageasca si mai mult).
Daca ai un manager bun, s-ar putea sa ii fie la fel de greu si lui, atunci cand iti va "livra" vestea proasta. Exista unele motive comune care stau la baza deciziei unui sef de a promova pe cineva, in detrimentul unui alt angajat, scrie Business Insider.
1. Nu ai cunostintele necesare pentru acel job
"X este foarte eficient in ceea ce face. Totusi, functia pe care spera sa o obtina necesita cunostinte avansate de analiza, pe care ea nu le are".
Unii angajati cred ca deciziile privind promovarea lor tin doar de performanta actuala. Chiar daca are si aceasta un rol, succesul intr-un anumit departament nu ilustreaza si performanta in altul. De exemplu, cineva care se pricepe excelent la introducerea de date in calculator va avea nevoie de un training suplimentar, pentru a deveni analist al acelor date; analiza datelor presupune o gandire strategica si capacitatea de a rezolva rapid orice problema aparuta. Secretul promovarii? Familiarizeaza-te cu solicitarile jobului mult visat si imbunatateste-ti aptitudinile. Vorbeste apoi cu seful tau. Spune-i ca esti interesat de o promovare, ca poti face fata provocarii.
2. Nu ai aptitudinile "sociale" necesare pentru acel job
"X este foarte priceput in ceea ce face. Inainte de a-l promova, preferam insa sa asteptam, sa-l lasam sa isi dezvolte calitatile de lider si abilitatea de a lucra in echipa".
Calitatile nu tin niciodata doar de partea tehnica. Cand inaintezi in ierarhie, ai nevoie de noi aptitudini - capacitatea de a "negocia" unele conflicte, diplomatia, comunicarea in afaceri. Dezvolta-ti aceste calitati de lider. Poti deveni mentor pentru un angajat nou, te poti oferi voluntar pentru a realiza o prezentare sau un training. Oricare ar fi metoda aleasa, semnaleaza-i sefului tau ca esti pregatit pentru o functie de management.
3. Nu accepti feedback-ul celorlalti
"Am incercat din rasputeri sa-l ajut pe X sa obtina o promovare. Totusi, el nu tine cont de criticile constructive ale celorlalti. Cred ca trebuie sa lucreze la atitudine".
Accepta criticile constructive (stiu... e usor de spus, greu de facut). Imbunatateste-ti performantele in functie de feedback-ul celorlalti. Nu te apara, atunci cand ai gresit. Incearca sa fii mai bun, cu fiecare zi care trece. Numai asa vei deveni Cineva.
4. Te caracterizeaza lipsa profesionalismului
"Angajatii pesimisti aduc numai prejudicii companiei. Lucrurile pe care ei le spun ne afecteaza pe toti. Ai promova o asemenea persoana?"
Conduita ta trebuie sa fie definita de profesionalism. Nu te purta "elegant" doar cand se uita seful la tine. Poti fi deranjant in diferite contexte - de la incapacitatea de a tine un secret, pana la implicarea in promovarea unor barfe - acestea sunt cele mai mari batai de cap pe care angajatii le dau sefilor. Comportamentul tau fata de colegi este la fel de important. De exemplu, trebuie sa identifici problemele din departamentul si compania ta, dar nu le aduce la micul dejun - nu da impresia ca ai nevoie de o audienta, ci de o solutie.
5. Te feresti sa iei atitudine
"As vrea ca X sa vina cu solutii, nu sa astepte mereu o rezolvare de la seful".
Cand rezolvi problemele companiei, demonstrezi ca te indrepti spre pozitia de lider. Nu te multumi doar cu "docmentarea" unor probleme; incearca sa le rezolvi, dezvolta solutii. Colaboreaza cu ceilalti si gaseste o cale de rezolvare a acestora. Tine minte ca oricine poate plasa un plic in "cutia cu reclamatii", dar nu oricine poate veni cu o solutie.
6. Gandesti ca un angajat, nu ca un sef
"X se pricepe la ceea ce face, dar nu sesizez o implicare, dincolo de cea profesionala".
Viitorii lideri sunt cei "obsedati" de companie, in sensul cel mai bun al cuvantului. Daca dai impresia ca vii la munca doar pentru a-ti lua salariul, nu te vei afla niciodata pe lista candidatilor pentru o promovare. Nu trebuie sa devii workaholic, pentru a dobandi un salt in cariera sau sa lucrezi peste program, "doar pentru a fi vazut de ceilalti"; incearca sa te implici si in alte activitati, inainte sau dupa orele de lucru.
7. Ai asteptat o promovare. Si tot ai asteptat ...
"X se asteapta sa fie promovat. Totusi, el vrea sa fie promovat doar pe baza experientei. Exista si alti oameni care sunt mai concentrati asupra dezvoltarii carierelor lor si ma gandeam sa ii promovez inaintea lui".
Tine cont de faptul ca experienta si vechimea la locul de munca nu mai reprezinta singurele criterii, atunci cand seful ia decizii in privinta promovarii angajatilor sai; contributia in companie este si mai importanta. Ai fost trecut cu vederea in privinta promovarii? Atentie, nu este sfarsitul lumii! Poti invata din greseli, din esecuri, din oportunitati; uneori, un sut in fund te va dirija pe calea cea buna. Vei invata lectia, vei invata din trecut si te vei concentra asupra urmatorului moment in care "trenul promovarii" va poposi in "gara companiei".