5 intrebari la care trebuie sa raspunzi: Ai un comportament pasiv-agresiv la locul de munca?
psihopaticomportament pasiv-agresivochiangajaticolegi
Site-urile de specialitate publica numeroase articole cu titluri care mai de care mai incitante: "Este seful tau un psihopat?" sau "Ghid de supravietuire in fata colegilor ticalosi". Exista chiar si carti pe acest subiect, precum "Serpii la costum" si "Sociopatii la locul de munca". Exista si filme, precum "Diavolul se imbraca de la Prada" si "Lupul de pe Wall Street", care descriu comportamentele inspirate din viata reala, adevaratele "epidemii" ale vietii sociale.
In contextul unui volum atat de generos de informatii, te-ai putea gandi ca totul se rezuma la "ei". Ce spui insa despre tine? Daca tu esti acea persoana care cauzeaza "durere si plansete" in randul colegilor, la locul de munca? Raspunde la urmatoarele cinci intrebari, pentru a vedea daca esti un coleg ingrozitor.
1. Ai urlat azi la un coleg sau o faci in fiecare zi?
2. Trantesti usile cand esti nervos?
3. Ai umilit si demoralizat pe cineva de la munca in public, l-ai numit "cretin, idiot, inutil"?
4. Arunci in birou cu diverse obiecte, sari pe propriile picioare, dai cu pumnul in masa, cand nu iti convine ceva?
5. Razi de colegii tai, folosindu-te de insulte rautacioase?
Potrivit unui sondaj recent, 35% dintre angajatii americani au declarat ca au fost jigniti sau agresati la locul de munca. 7 din 10 angajati demisioneaza din cauza unui "bully".
De ce ar trebui sa renunti la comportamentul tau agresiv?
1. Deoarece te impui prin intimidare si frica, iar cei mai multi se tem sa discute cu tine, nu au curaj sa-ti spuna adevarul in fata. Ti se ascund multe lucruri, pentru a nu "declansa monstrul" din tine. Nimeni nu vrea sa devina un "porumbel mort".
2. Colegii care se simt respectati si apreciati muncesc mai bine, sunt loiali si rezolva orice problema. "Conversia" este necesara in cazul celor care se simt jigniti, umiliti si ignorati; Colegii tai sunt prezenti doar "fizic", nu si intelectual...
3. Colegii tai stau la birouri, asteptand ca "ziua de tortura" din partea ta sa se termine... Pierd vremea pe banii companiei.
4. E posibil sa terorizezi o singura persoana? Da. Colegul umilit este terorizat psihic, dar si martorii "chinurilor" sale sunt marcati, la randul lor. Ai auzit de "sentimentul de vina al supravietuitorului"?
5. Costurile pentru concediile, demisiile si recrutarea altor angajati sunt enorme. Oamenii au fost avertizati in legatura cu comportamentul tau si prefera sa lucreze in alta parte. De asemenea, profiturile companiei sunt afectate de nivelul de satisfactie redus din randul angajatilor. Atitudinea pasiv-agresiva este costisitoare...
Ce ar trebui sa faci?
1. Angajeaza un consilier specializat in combaterea comportamentului pasiv-agresiv.
2. Permite-le angajatilor sa fie sinceri cu tine. Ia notite. Invata din greseli!
3. Cere-ti scuze, atunci cand gresesti fata de cineva. Sinceritatea conteaza foarte mult.
4. Discuta cu departamentul HR, in vederea identificarii unor solutii utile pentru bullying. Implica-i pe colegi in realizarea acestor regulamente, care trebuie respectate de toata lumea.
5. Incurajeaza-ti colegii sa discute despre problemele lor, ori de cate ori simt nevoia. Asigura-i ca nu vor fi pedepsiti, daca se plang de comportamentul altora.
Vestea proasta este ca ai fost un angajat cu atitudine agresiva. Vestea buna este ca poti sa te schimbi. Daca inca te mai intrebi in ce masura esti un "bully", poti sa-i intrebi pe colegii tai... Ochii lor iti vor raspunde.