Marissa Mayer a sustinut ca angajatii Yahoo trebuie sa vina la birou, in loc sa lucreze de acasa, pentru a incuraja "comunicarea si colaborarea".
Mayer crede ca inovatia va putea fi extrasa din cat mai multe intalniri, inclusiv din cele care au loc pe holuri si la masa.
E posibil sa fie adevarat.
Totusi, unul din marile avantaje ale muncii de acasa este diminuarea socializarii inutile si a interactiunii personale care ne consuma ore bune din programul zilnic de lucru.
Mai mult, munca de acasa ii izoleaza pe angajati de colegii lor cu probleme de comportament, care ii deranjeaza, atunci cand sunt prezenti...fizic.
Exista cinci tipuri de angajati care iti pot ruina ziua. Acestia sunt inofensivi, atunci cand lucreaza de acasa si adevarate bombe cu ceas, atunci cand vin la birou. Ca urmare, "roaga-i" sa isi desfasoare munca la domiciliu.
1. "Vampirii"
Vampirii de la locul de munca nu iti sug sangele, ci energia. In momentul in care intra pe usa biroului, au o poveste la indemana, legata de esecul unor activitati, de importanta incercarii si iti arunca in fata o lista interminabila de probleme fara rezolvare.
Munca de acasa nu ii determina pe vampiri sa fie mai putin pesimisti, dar faptul ca sunt nevoiti sa comunice printr-un intermediar, precum email-ul, poate actiona ca "un scut" impotriva lor.
2. "Vulcanii"
Vulcanii se arata indiferenti in fata lumii, dar colecteaza in tacere o lista cu frustrari, acele momente in care li se pare ca un coleg "i-a umilit". In loc sa se descarce, ei polueaza aerul cu o tensiune greu de imaginat si in final nu le ramane decat sa erupa. Lasa-i sa lucreze de acasa, sa fie frustrati in mediul lor familial.
3. "Prietenul dusman"
Un prieten/dusman este acel aplaudac, un tip care "e de partea ta". Intre timp, acest "prieten" saboteaza tot ce faci. Sub deghizarea sumbra a "sfatului", iti poate submina increderea. Ei iti promit ca te vor ajuta, dar apoi uita de promisiune... avand intotdeauna un motiv bine "intemeiat".
Acesti angajati nu exista in universul muncii la domiciliu, deoarece se folosesc de prezenta fizica si expresiile faciale, pentru a-si manifesta "prietenia" si a-si masca sabotajul. Intentiile lor sunt usor de ghicit, atunci cand activeaza in mediul online.
4. "Parazitii"
Parazitii asteapta ca unele idei sa devina populare in compania respectiva si in momentul in care o idee dobandeste un anumit suport, se pozitioneaza drept "sponsori" ai acestui proiect si (implicit), drept "mintile stralucite" din spatele succesului. Ei gasesc o parada si se aseaza in fruntea participantilor.
Parazitii nu se "omoara" dupa munca de acasa, deoarece risca sa lase urme (ex: un audit i-ar putea da gata). Totusi, datorita interactiunii mai rare cu angajatii, sefii, colegii, acestia au mai putine sanse de a "fura" o idee.
5. "Actorii de telenovele"
Actorii de telenovele vin la birou insotiti de dramele personale si cauzeaza haos; ba chiar se folosesc de esecul personal pentru a justifica esecul profesional. In prima faza, coalizezi cu acea persoana si o respecti, deoarece "merge mai departe". Dupa o vreme, iti dai seama ca le place spectacolul si drama reprezinta, de fapt, un handicap moral.
Munca de acasa le permite actorilor de telenovele sa isi consume drama in familie, in loc sa se dea in spectacol la birou. Cand nu au o audienta, acesti teribilisti prefera sa renunte la scenarii si sa munceasca.