Tinand cont de starea economiei ultimilor ani, cei mai multi candidati pentru un loc de munca nu se mai incadreaza in tiparul clasic al angajatului care a stat 30 de ani la ultimul serviciu.
Jacquelin Smith de la Forbes.com ofera trei sfaturi profesionale utile, care ne pot ajuta sa umplem "golurile" din CV-urile personale. Cum putem rezolva cele mai "jenante" situatii (cu care se confrunta chiar si cei mai inzestrati candidati), atunci cand ne cautam un loc de munca?
1. Somajul prelungit
O perioada de absentare de pe piata muncii nu mai reprezinta neaparat o bila neagra. Fii cat mai sincer, atunci cand survine o asemenea situatie. Daca poti da un nume acestei perioade de "relaxare" dintre joburi, specifica limpede ce ai facut: ai fost casnic, ai facut voluntariat, ai urmat o serie de cursuri universitare etc. De asemenea, daca ti-ai cautat de munca in perioada de absenteism, nu trebuie sa specifici acest lucru in CV - se intelege de la sine.
2. Schimbarea joburilor ca pe sosete
Schimbarea joburilor de la o luna la alta a devenit mai comuna decat pastrarea lor timp de cativa ani, in anii recenti, din cauza economiei precare. Daca ai avut locuri de munca "sezoniere" (cateva luni de zile), adauga-le la sfarsitul CV-ului, in sectiunea "Experienta Suplimentara", fara sa specifici perioada lor.
Astfel, cronologia oficiala a joburilor tale nu va fi afectata. Daca ultimele tale locuri de munca s-au soldat cu disponibilizari, poti sa mentionezi acest fapt, folosind o forma "cosmetizata". Ex: "am fructificat oportunitatile de vanzari pana cand compania a fost cumparata de o alta entitate" sau "am contribuit la desfasurarea in conditii optime a tranzitiei personalului".
Aceste explicatii privind circumstantele producerii disponibilizarilor, care nu au depins de tine, ii vor ajuta pe angajatori sa-ti inteleaga situatia (evitand astfel sa faca presupuneri).
3. Nu ai studii
Multi profesionisti nu detin o diploma oficiala intr-un anumit domeniu; nu te lasa luat prin surprindere de un asemenea aspect. Te afli in aceasta situatie? Nu te speria, de obicei, studiile cantaresc mai putin decat experienta si expertiza, in ochii angajatorului.
Multi angajatori se multumesc sa afle ca ai urmat "cativa ani de facultate" - fiind mai interesati de activitatile de dupa terminarea studiilor, decat de cele scolare... Totusi, cum poti "masca" acest element in CV-ul personal?
Daca nu ai urmat o facultate, gandeste-te de doua ori, inainte de a cuprinde si sectiunea "Educatie" in CV. Poti prezenta informatii despre pregatirea profesionala, seminariile la care ai luat parte si alte specializari, dar nu miza pe sectiunea de "Studii educationale", daca nu ai tocit bancile facultatilor.
Aminteste-ti ca orice problema legata de CV-ul tau poate fi rezolvata prin orice alta metoda decat minciuna. In loc sa afisezi o experienta pe care nu o detii, vei obtine rezultate mai bune, daca vei contextualiza propriul trecut pe piata muncii intr-un mod cat mai atractiv pentru angajatori (care sa iti exprime, cumva, valoarea profesionala).