11 intrebari pe care angajatorul ti le adreseaza pentru a-ti testa caracterul
candidaticv-uriangajatisefipersonalitate angajat
In prezent, angajatorii nu analizeaza neaparat calitatile tehnice ale candidatilor, ci mizeaza si pe personalitate. Ei vor sa angajeze o persoana cu aptitudini deosebite.
"De fapt, daca gasesc un candidat care are mai putina experienta decat restul, dar prezinta un potential mai mare, o potrivire culturala optima, angajatorul va fi tentat sa-l recruteze", explica Edward Fleischman, CEO Execu Search, un serviciu de recrutare.
Angajatorii vor sa stie ce alte calitati detine candidatul dincolo de CV. Pentru a vedea acest lucru, ei apeleaza la 11 intrebari esentiale, enuntate de Fleischman.
1. Daca cel mai bun prieten al tau ar fi in aceasta incapere, care ar fi argumentele sale privind longevitatea prieteniei voastre?
Prin aceasta intrebare, angajatorul vrea sa scoata la iveala onestitatea si candoarea unui candidat. "Angajatorul vrea sa stie de ce esti un prieten bun pentru cei din jur, in contextul integrarii tale in cultura companiei sale", explica Fleischman.
2. Daca ai putea sa schimbi modul in care abordezi provocarile, cum ai face acest lucru?
Angajatorul vrea sa stie daca esti constient de lipsurile tale, daca poti recunoaste ca poti sa evoluezi. "Modestia este o calitate importanta pentru multi angajatori, este un element la care ei aspira", spune Fleischman.
3. Sa spunem ca ai putea alege sa fii un animal. Care ar fi acela?
Aici, candidatii trebuie sa mizeze pe creativitate si sa dea un raspuns original. Exista doua calitati care pot sa rezolve aproape orice problema de business. Esti mielusel sau leu?
4. Care a fost cel mai satisfacator moment din viata ta?
Cand angajatorul adreseaza aceasta intrebare, vrea sa afle ce anume il motiveaza pe candidat, care sunt valorile acestuia, in raport cu principiile companiei respective, spune Fleischman.
5. Cum te-ar descrie fostul tau sef in trei cuvinte?
Cum te vad fostii sefi? Aceasta intrebare este specifica si tine de ultimul post ocupat de candidat; raspunsul ii va ajuta pe angajatori sa descopere calitatile tanarului respectiv.
6. Ce te motiveaza in viata profesionala?
Angajatorii vor sa stie ce te motiveaza sa ai o cariera profesionala. Vor sa vada ca vezi dincolo de aspectul banilor. "Care sunt obiectivele candidatului? La aceasta intrebare doresc sa raspunda sefii", explica Fleischman.
7. Ce te motiveaza in viata personala?
Aceasta intrebare are menirea de a dezvalui si mai mult din personalitatea candidatului. "Prin intelegerea modului in care traieste cel din fata ta, trebuie sa stii ce-l motiveaza dincolo de job", spune Fleischman. Obiectivele personale sunt legate de cele profesionale!
8. Ce pasiuni ai in afara muncii?
Angajatorul doreste sa stie daca ai hobby-uri si te dezvolti in afara muncii. Pasiunile se traduc in noi aptitudini si calitati, astfel incat sunt absolut utile. Seful vrea sa stie ce poti oferi dincolo de aptitudinile enumerate in sectiunea specifica a CV-ului.
9. Poti sa-mi vorbesti despre un scenariu la locul de munca, unul dificil, si cum l-ai depasit?
Aceasta intrebare nu testeaza doar abilitatea candidatului de a gandi pe cont propriu, ci si calitatea de diplomat, in conditii grele. De exemplu, daca o situatie stresanta s-a datorat greselii altuia, in ce fel s-a descurcat candidatul? A fost un profesionist? Pe de alta parte, daca situatia stresanta a fost din cauza lui, se pare ca acest candidat isi asuma responsabilitatea si merge mai departe!
10. Daca ai putea sa te intalnesti cu o vedeta, care ar fi aceea?
Multi dintre noi admiram vedetele si personalitatile publice. Angajatorul vrea sa stie cu cine se identifica respectivul candidat. Cu Richard Branson? Bill Gates? Elon Musk?
11. Ai jucat vreodata intr-o echipa sportiva?
Aceasta intrebare poate scoate la iveala detalii importante despre candidat, in functie de caracteristicile companiei angajatoare. "De exemplu, un fost sportiv poate fi un jucator excelent in echipa, in functie de sportul si pozitia pe care a ocupat-o, poate fi cel mai bun la locul de munca", explica Fleischman. Uneori, sportivii (actuali sau fosti) au un caracter competitiv, care poate fi folositor la birou. (via Business Insider.com)