10 sfaturi de la specialisti: Cum poti cere o majorare salariala
sfaturispecialistisalariucoachproiecterezultate financiare
Sefului tau nu ii pasa ca au crescut preturile la cartela de metrou, ca incepe scoala si trebuie sa cumperi rechizite pentru copii sau ca sotia ta si-a pierdut jobul. Nu ii spune de ce ai nevoie de bani. Spune-i insa cum ai ajutat compania si de ce meriti o majorare salariala. In loc sa cersesti, mai bine ceri, spune Steph Auteri, career coach la Word Nerd Pro.
Pentru a-l convinge pe sef ca meriti marirea salariala respectiva, pe fondul performantelor tale excelente, promite-i acestuia ca vei continua sa iti imbunatatesti aptitudinile si pe viitor, astfel incat sa servesti cu succes compania. Astfel, seful tau va considera ca esti o investitie buna, pe termen lung, subliniaza Danny Wong, cofondatorul Blank Label Group Inc.
Pe de alta parte, poti aborda rolul pe care il joci in cadrul companiei, unde iti asumi o responsabilitate mai mare, pe masura ce afacerea creste. Fii insa maleabil in cadrul negocierilor. Asuma-ti acele responsabilitati care adauga valoare carierei tale si care pot fi masurate.
Promoveaza-te eficient. Ai o singura sansa, nu mai multe si vine acel moment in care vei fi nevoit sa spui "ajunge!". Pregateste-te pentru un pitch eficient: nu folosi cuvinte precum "eu cred" sau "eu simt". Inarmeaza-te cu o lista a proiectelor la care ai lucrat, revizuieste valoarea pe care ai adus-o companiei si mareste miza.
Incredere, nu aroganta. Fii increzator in tine, dar nu cocheta cu aroganta. Increderea ii arata sefului tau ca esti sigur pe aptitudinile tale si recunoscator pentru oportunitatile oferite. Aroganta este insa un viciu nefast, care il va irita pe sef, subliniaza Steven Le Vine, CEO si presedinte al grapevine pr.
Sincronizarea este totul. Vei avea mai multe sanse de izbanda, daca il rogi pe sef sa iti majoreze salariul la momentul oportun. Unele situatii favorabile tie pot surveni atunci cand: compania a inregistrat rezultate financiare peste asteptari, ai obtinut recunoasterea tuturor, pentru un proiect bine executat sau seful are o dispozitie buna.
Michael Bruny, speaker international pentru AmbassadorBruny.Com, spune ca trebuie sa tinem cont de cei 3 "P": Perspectiva, Practica si Proactivitate. Asigura-te ca stii ce este important pentru seful tau si compania, in ansamblu. Discutam despre perspectiva – nu neaparat perspectiva ta – cand te pozitionezi intr-o conversatie. Asigura-te ca ai repetat ceea ce urmeaza sa discuti cu seful. Nu in ultimul rand, fii proactiv si intreaba-l pe angajator ce trebuie sa faci, pentru a beneficia de marirea salariala mult visata.
Abordarea ROI, un pas decisiv. Vorbeste-i sefului despre ROI (return on investment), acea valoare financiara pe care ai adus-o companiei. Angajatorul are treburi importante, cum ar fi... administrarea bugetului. Cand soliciti o majorare salariala, fii obiectiv si respectuos. Foloseste statisticile si cifrele, pentru a cuantifica valoarea adaugata, dar nu forta mana sefului, ne sfatuieste Nick Friedman, presedintele College Hunks Hauling Junk.
Si cum ramane insa cu acea oferta de nerefuzat? Ei bine, ideea este ca valorezi exact cat cineva este dispus sa plateasca pentru tine. Cel mai puternic argument este acela in care ai pus o alta oferta pe masa angajatorului, din partea altei companii, pentru care esti dispus sa pleci, daca acesta nu vine cu o contraoferta. Trebuie sa folosesti aceasta tehnica doar daca esti dispus sa ramai sau sa pleci, in functie de situatie.