10 ponturi pentru cei care vor sa se inteleaga cu noul lor sef
ponturisefschimbareeseccuvinteimagine
Exista o singura constanta si aceea este schimbarea, spun filozofii. Unii supravietuiesc, in timp ce altii esueaza. Schimbarea poate fi in aceeasi masura interesanta si inspaimantatoare. Este uimitor cat de des interactioneaza cele doua cuvinte.
Cand aceasta schimbare implica un NOU SEF, nu te impacienta. Daca detii acea functie de ceva vreme, te confrunti cu o simpla tranzitie, nimic mai mult. Iata zece ponturi pentru cei care vor sa se inteleaga cu noul lor sef.
1. Fii ospitalier. Fie ca vorbesti de un sef nou sau un angajat care a fost promovat in ierarhie, din propriul tau grup, trateaza-l asa cum ai vrea sa fii tratat. Aminteste-ti ca si el trece printr-o schimbare, pune-te in locul lui si ajuta-l sa realizeze saltul cu succes.
2. Fii deschis. S-ar putea ca noul sef sa actioneze diferit fata de cel precedent, dar cineva de sus a decis ca departamentul are nevoie de serviciile sale. Nu il judeca superficial. Nu ii critica stilul de management. Peretii au urechi. Da-i o sansa sa isi dovedeasca abilitatile de manager.
3. Nu te aventura in comparatii. Seful cel nou nu seamana cu cel vechi. Tocmai de aceea a obtinut functia (ne referim aici la o companie care doreste sa schimbe ceva, nu la un mediu toxic, unde este mentinut acelasi management defectuos, timp de mai multe generatii, pentru a servi scopurile unora). Comparatiile nefiresti si nedrepte intre actualul sef si cel care a fost debarcat sau a demisionat nu isi au locul in schema profesionala. O asemenea gandire tradeaza o doza majora de imaturitate, care ti-ar putea aduce deservicii.
4. Intinde-i o mana. S-ar putea ca noul sef sa nu fie familiarizat cu modul tau de lucru. Ofera-ti serviciile. Fii un ghid pentru el. Nu e rau sa fii "aghiotantul" sefului. Nu vorbim aici de linguseli, ci de asistenta profesionala.
5. Lasa-l sa respire. Noul sef are nevoie de una-doua zile de acomodare cu noul mediu de munca. Raspunde-i la intrebari, dar nu-l trage tot timpul de manseta camasii frumos calcate. Ultimul lucru de care are nevoie un sef proaspat este sa simta in ceafa respiratia angajatilor, inca din prima zi de activitate.
6. Nu profita de noul sef. Managerul nu tine locul profesorului de la scoala. Daca nu ai invatat la timpul potrivit unele chestiuni, acum este prea tarziu. Nu-ti ramane decat sa mergi mai departe. Managerii se ocupa de management, nu stau sa-si dadaceasca angajatii. S-ar putea sa scapi o vreme de rigorile sale, dar niciodata nu e prea tarziu pentru o vizita nedorita in "biroul directorului".
7. Lasa linguseala! Daca esti genul care isi flateaza mereu seful, o sa ai o imagine de toata jena. Castiga-ti reputatia pe baza propriilor realizari, nu participa la un concurs de popularitate.
8. Nu minti. Minciuna are picioare scurte. Nu-l minti pe seful nou, legat de responsabilitatile si aptitudinile tale. Managerul tau s-a pregatit din timp, are toate informatiile la indemana, astfel incat orice incercare de a-l minti este esuata din start.
9. Nu renunta la locul tau de munca. O schimbare de management s-ar putea sa te puna pe ganduri, dar incearca sa iti pastrezi ratiunea. Chiar si o schimbare benefica pare dureroasa la inceput. Acorda-ti timp, inainte de a lua o decizie absolut pripita, care te-ar putea costa foarte scump pe viitor (sa nu uitam ca piata muncii este saraca in joburi).
10. Nu fii razbunator. Daca te-ai batut pentru pozitia de sef si ai pierdut, nu fii ranchiunos. Alegerea a fost facuta si trebuie respectata. Atitudinea ta negativa nu va schimba mare lucru, cu exceptia parerii celorlalti despre tine...
Gestionarea unei asemenea schimbari de conducere poate reprezenta o provocare. Numai tu stii cum poti sa-i faci fata.