10 greseli de comportament pe care trebuie sa le eviti, mai ales cand iti cauti un job
greselicomportamentdrumurilocuri de muncajoburiangajatori
Cautarea unui loc de munca poate fi stresanta; esti cuprins de anxietate, de griji. Nu lasa emotiile negative sa iti influenteze comportamentul. Evita urmatoarele greseli, mai ales cand iti cauti un job.
1. Minciuni in CV. Chiar daca un CV este un document "public" si nu tii neaparat sa oferi detalii personale in cuprinsul acestuia, nu trebuie sa minti in cuprinsul acestuia, mai ales la capitolul "Experienta". De exemplu, nu ai de ce sa "infloresti" datele si functiile, sa spui ca ai avut vanzari si realizari mai mari decat in realitate. Minciuna are picioare (foarte!) scurte.
2. Furnizarea unor recomandari, fara permisiunea sefului respectiv. Daca doresti sa mentionezi pe cineva la "Recomandari", nu uita sa discuti mai intai cu acel "cineva". Cand fostul tau sef primeste un telefon sau un email de la un alt angajator, pentru a lamuri o situatie legata de tine, vei face dovada lipsei profesionalismului si a respectului. Nu presupune, pur si simplu, ca fostul sef te va lua in brate. Nu face greseala asta.
3. Programarea unui interviu si anularea lui, in ultima clipa. Angajatorul a alocat un anumit timp si daca anulezi interviul, ii dai programul peste cap. O sa dovedesti ca nu il respecti. Si vorba merge repede, din gura in gura... Fii punctual. Fii consecvent. Fii un om serios.
4. Programarea unui interviu si omiterea trimiterii unei multumiri. Trimiterea unui mesaj de multumire catre angajator demonstreaza respectul si aprecierea fata de persoana respectiva. Regula numarul 4? Respecta regula numarul 3!
5. Programarea unui interviu, intarzierea, o scuza stupida. Suna urat.
6. Programarea unui interviu cu angajatorul, la care vii imbracat intr-un tricou necalcat si o pereche ponosita de blugi. Angajatorii se uita si la imagine. Vino imbracat decent, chiar daca discuti un un manager de recrutare. El este legatura dintre tine si angajatorul propriu-zis.
7. Nu-i "stresa" pe cei din baza ta de date cu un CV, in care spui mai degraba ca esti disperat, ca ai nevoie de un job. In loc sa faci acest lucru, poti furniza valoare retelei tale, sa investesti timp, energie si expertiza si, pe masura ce faci asta, sa fii "echipat" cu argumente, pentru a fructifica toate oportunitatile din calea ta. Cand oferi ceva, de fapt primesti ceva.
8. Reclamatii infantile pe retelele de socializare. Oricat de frustrat ai fi, nu trebuie sa devii un razboinic al retelelor de socializare, care arunca non stop cu noroi in alte persoane. Gandeste-te de doua ori, inainte sa te "transformi".
9. Solicitarea unei asistente (gratuite sau platite) - discutam despre o sabie cu doua taisuri; la un moment dat, ai putea fi atat de frustrat, incat te vei contrazice vehement cu respectivul "consultant". Nimeni nu te poate ajuta sa-ti gasesti un job mai mult decat tine.
10. Afisarea constanta a pesimismului. Brusc, lumea ta s-a prabusit, te-ai speriat. Ai nevoie de un job, ai nevoie de o noua viata. Anxietatea conduce la teama, un comportament haotic, care ii sperie si pe angajatori. Perioada in care iti cauti de munca este o sansa de a-ti imbunatati calitatile, oricat de anevoios va fi drumul.