10 discutii pe care NU trebuie sa le ai cu seful tau
discutiisefcarierapacedemisiemajorare salariala
Daca pasesti stramb in fata sefului, cariera ta este ca si incheiata. De la refuzul de a lucra in pace si tihna (bine, bine... stres si nervi) cu un coleg, pana la senzatia afisata ca ai devenit de neinlocuit, iata 10 lucruri pe care nu trebuie sa i le spui unui manager, mai ales daca te conduce.
1. "Imi oferiti si mie informatiile esentiale?" - Cand dezbati detaliile unui proiect, inarmeaza-te cu o agenda si noteaza-ti esentialul. Nu apela insa la sef, sa munceasca in locul tau!
2. "Tocmai ce mi-am cumparat 2 bilete de avion pentru luna viitoare" - Mare, mare greseala! Sa nu iti planuiesti un concediu inainte sa-ti anunti seful. Numai el are acest beneficiu, pentru ca, de cele mai multe ori, nu are... sef. S-ar putea ca in saptamana respectiva sa fie nevoie de tine, sa ai parte de un proiect important. Discuta cu seful, inainte sa faci vreo gafa copilareasca.
3. "Greseala mea!" - Nu e nimic mai frustrant decat un angajat care a gresit si trateaza totul cu superficialitate. Cand faci o greseala, trebuie sa iti asumi consecintele, gandeste-te cum poti indrepta lucrurile si asigura-te ca si ceilalti au inteles ca tratezi situatia cu mare seriozitate. Raspunsuri precum "Greseala mea!" suna modest si arata ca nu prea te iei in serios. Nu folosi aceasta fraza, cu exceptia greselilor foarte, foarte mici (cand ai varsat o cana de cafea pe masa, pe care apoi o cureti).
4. "Nu pot sa lucrez cu X" - Refuzul de a lucra cu al tau coleg X reprezinta un gest extrem si te-ar putea transforma intr-o oaie neagra. Incearca sa gasesti o formulare mai fericita, daca tot ai nemultumiri: "Nu pot sa lucrez cu X, din cauza urmatoarelor motive. Aveti vreun sfat pentru mine?". Discuta cu seful despre asta!
5. "Nu stiu ce v-ati face fara mine, domnu' sef!" - Oh, nu! Nimeni nu este de neinlocuit, nici macar SEFUL. Asemenea afirmatii barbar de naive te transforma intr-o "privighetoare", care se simte indreptatita sa primeasca un tratament special. Multi sefi iti vor arata ce si cum ai gresit. Nu-i bai!
6. "Daca nu faceti asta, o sa-mi dau demisia!" - Fie ca soliciti o majorare de salariu sau o
zi libera, nu ameninta cu demisia, daca nu obtii imediat ce vrei. Daca utilizezi demisia ca arma in negocierea cu seful tau, o sa pierzi respectul acestuia.
7. "Am primit o alta oferta de munca. Puteti sa imi oferiti ceva in plus?" - Folosirea unei alte oferte de job in negocierea salariului cu actualul tau sef s-ar putea solda cu neplaceri. In primul rand, seful iti va spune sa accepti cealalta oferta, daca nu-ti mai place firma lui; in al doilea rand, daca angajatorul pluseaza, tot se va gandi ca vrei sa pleci, la un moment dat si s-ar putea sa te puna pe lista de concediati, la urmatoarea transa de disponibilizari. Daca vrei o majorare de salariu, ai la indemana o singura arma: propriile realizari.
8. "Ce-i asa grav?" - Asemenea afirmatii stupide te vor pune intr-o lumina proasta. Daca seful tau este ingrijorat cu privire la o situatie, trebuie sa fii alaturi de el. Daca nu intelegi exact despre ce este vorba, cere-i lamuriri.
9. "Nu pot realiza sarcina de serviciu X deoarece lucrez la sarcina de serviciu Y" - Nu iti refuza seful, cand te pune sa faci un anume lucru. Daca totusi exista un conflict cu alt proiect, explica-i situatia si intreaba-l care este prioritatea sa.
10. "Nu-i treaba mea!" - Seful te-ar putea marginaliza si daca protestezi si spui ca unele sarcini de lucru nu intra in atributiile tale. Descrierea unui job nu este batuta in cuie si multi angajati reusesc sa faca si alte lucruri, dincolo de menirea slujbei lor. Si pana la urma, vrei sa fii mai valoros pentru seful tau, nu mai invizibil.
sursa: Managing to Change the World: The Nonprofit Leader's Guide to Getting Results