Cum sa cresteti eficienta angajatilor
Un capriciu sau o metoda reala de crestere a eficientei angajatilor?
Contracte si Acte Esentiale pentru Managementul Resurselor Umane din firma dvs.
Ce inseamna delegarea autoritatii?
Imputernicirea (sau delegarea autoritatii) este un concept din domeniul managementului resurselor umane care, in ultimii ani, a devenit popular in randurile managerilor generali din S.U.A. si Europa.
Ideea este in aparenta simpla: angajatii unei organizatii, indiferent de nivelul la care actioneaza, sunt responsabili pentru propriile lor actiuni. Lor le-a fost conferita autoritatea de a lua decizii referitoare la munca lor, in ideea ca, daca li se da un anume grad de proprietate asupra muncii lor, sunt mai multe sanse sa-si indeplineasca atributiile bine. Ei isi multumesc clientii si participa din plin la viata organizatiei.
Necesitatea de a delega autoritatea nu vine din dorinta conducerii de a-i face pe angajati mai fericiti, cu speranta ca astfel vor fi mai productivi. Aceasta era valabil in anii 60, cand autoconducerea incepea sa prinda teren.
Astazi, imputernicirea se impune ca urmare a unor cerinte ale afacerilor, de importanta vitala pentru succesul companiei: reactia rapida la solicitarile clientiilor, interconexiuni functionale la diverse niveluri si nevoia de a profita de anumite situatii ivite pe parcursul desfasurarii activitatii, situatii care au un caracter local si sunt prea efemere sau prea numeroase pentru a permite un proces centralizat de luare a deciziilor.
Daca imputernicirea inseamna a conferi putere de decizie, care sunt deciziile care trebuie sa fie luate de angajati? Raspunsul nu este simplu.
Aceasta a fost problema in multe programe bazate pe delegarea autoritatii. La nivel fundamental, raspunsul trebuie sa fie: Orice decizie considera salariatul ca este oportuna la momentul respectiv. Fara acest nivel de libertate de actiune, nu se poate spune cu adevarat ca salariatii au fost imputerniciti. In limite mai largi, salariatul trebuie sa fie cel care decide ce poate hotari de unul singur si cand trebuie sa apeleze la nivelurile ierarhice superioare.
Metoda nu e lipsita de risc, atat pentru salariat, cat si pentru manager. Angajatul este mai expus, iar managerul are mai putin control asupra situatiei. Este ceva caracteristic pentru organizatia care aplica delegarea autoritatii.
Autor:
George Marin, redactor sef
Manager.ro si coordonator la
Revista de Afaceri, Bani si Profit
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212