Sprijin agromediu pentru zonele defavorizate
legislatieafacericontract de inchirierecontracte
Sprijin agromediu pentru zonele defavorizate
Pentru acordarea platii unice pe suprafata pentru pajistile comunale utilizate pentru pasunat sau producerea de fan necesar cresterii animalelor, documentele solicitate sunt: titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere in participatiune, contractul de inchiriere sau altele asemenea.
La acestea, dupa caz, se anexeaza urmatoarele documente doveditoare:
a) adeverinta eliberata de consiliul local din care sa reiasa pozitia din Registrul agricol si numarul de animale, pe specii si categorii;
b) copie a facturii de valorificare a fanului recoltat de pe suprafata de pasune sau copie a documentelor care atesta efectuarea lucrarilor de intretinere a pasunii.
Consiliile locale pot atribui spre folosinta pajistile comunale prin contract de arendare, contract de concesionare, contract de administrare, contract de inchiriere crescatorilor de animale persoane fizice sau juridice, precum si formelor asociative ale crescatorilor de animale, legal constituite, care desfasoara activitati de crestere a animalelor, conform Legii zootehniei nr. 72/2002. Arendatorul, concedentul si/sau locatorul nu beneficiaza de plati directe pentru terenul arendat, concesionat si/sau inchiriat.
In cazul utilizarii pajistilor comunale de catre o forma asociativa legal constituita, aceasta poate depune cererea de plata prin reprezentantul legal si face dovada evidentei fiecarui producator agricol, a animalelor acestuia si a suprafetei agricole care revine fiecarui membru pentru utilizare, printr-o lista nominala anexata la cerere.
Forma asociativa legal constituita trebuie sa detina acceptul fiecarui membru pentru a solicita aceste plati si sa isi asume responsabilitatea atat asupra cerintelor care conditioneaza platile, cat si asupra distribuirii platilor catre membrii sai. Membrii formei asociative nu pot depune in mod individual cereri de plata in cadrul SAPS pentru suprafetele pentru care si-au dat acceptul de a aplica prin intermediul formei asociative.
In cazul pajistilor comunale, dovada utilizarii suprafetelor de pasune se face pe baza contractelor de pasunat dintre fermieri si consiliile locale, in calitate de administratori ai pajistilor comunale, din care trebuie sa reiasa suprafata utilizata pentru pasunat.
Consiliile locale pot depune cereri de plata pentru pajistile comunale pe care le administreaza si pentru care nu au fost incheiate contracte de arenda, concesiune, inchiriere sau pentru care nu se incaseaza taxe de pasunat, iar pe aceste terenuri trebuie sa desfasoare propria activitate agricola, pentru respectarea conditiilor de eligibilitate prevazute la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/2006.