LinkedIn: Cum poti ramane fara bani, daca esti inselat de un fals angajator
baniidentitatefurtrecrutarejob
Expertii au descoperit un fenomen ingrijorator pe Internet care pacaleste din ce mai multi oameni. Utilizatori ai retelei de socializare LinkedIn cad in plasa escrocilor care ofera slujbe cu salarii cateva mii de euro pe luna, potrivit portalului AolJobs.com.
Utilizatorii de Internet sunt atrasi cu anunturi de slujbe cu salarii mari facute pe conturi false.
Potrivit sursei citate, dupa ce stabilesc contactul cu persoanele atrase de job, escrocii cauta apoi sa obtina cat mai multe informatii personale si cer diferite sume de bani in avans sub diferite pretexete.
"Sute de companii cauta persoane ce vorbesc doua limbi straine! E suficient sa cunosti engleza si inca o limba straina si poti obtine una dintre pozitiile interesante deschise in acest moment", este unul dintre anunturile false postate pe reteaua LinkedIn.
Escrocii folosesc fotografii generice ale unor femei atragatoare pe care le prezinta drept specialisti in HR.
Acestia incearca sa stranga cat mai multe date despre cei care se arata interesati de oferte pentru a opera furturi de identitate.
Expertii in resurse umane sustin ca pe orice retea sociala, fiecare utilizator trebuie sa verifice cu atentie conturile care fac parte din cercul "de prieteni".
De asemenea, fiecare trebuie sa fie atent la informatiile pe care le distribuie pe Internet, mai ales ca escrocii cauta orice detalii care i-ar putea ajuta sa ajunga mai usor la utilizatori sau la compania unde lucreaza prin spear phishing sau atacuri pe retele sociale.
Falsii angajatori cer diferite sume de bani in avans cu promisiunea ca le vor oferi celor interesati joburi bine platite.
O alta metoda prin care oricine poate evita aceste scheme infractionale, este verificarea daca fotografia profilului de pe reteaua de socializare se mai afla si pe alte site-uri de internet.
Specialistii spun ca aceste escrocherii sunt uneori sustinute de site-uri frauduloase precum hoteluri false, care includ si o rubrica de Cariere in meniu.
Astfel, detalii precum numele, adresa si informatiile bancare obtinute pe parcursul procesului de recrutare pot fi folosite in furturi de identitate, precizeaza sursa citata.