Ce schimbari va face Guvernul pentru cei care vor joburi in strainatate
ministerlocuri de muncalegejoburistrainatate
Agentii de ocupare a fortei de munca nu vor mai avea voie sa ceara tarife de mediere, comisioane, garantii sau orice alte taxe de la cei care vor joburi in strainatate. Acestia vor fi obligati sa incheie toate contractele si in limba romana, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a pus in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.
O modificare importanta vizeaza interzicerea perceperii de catre agentii de ocupare a fortei de munca de la solicitantii locurilor de munca a unor tarife de mediere, comisioane, garantii sau orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport, in contextul efectuarii serviciilor de mediere a angajarii romanilor in strainatate.
Este interzisa si perceperea unor sume de bani pentru operatiuni conexe sau accesorii medierii.
Agentii de ocupare a fortei de munca deruleaza activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care solicita sa lucreze pe baza ofertelor ferme de locuri de munca transmise din strainatate de persoane juridice sau fizice, in calitate de angajator, sau de parteneri de mediere straini.
Daca se interpune un partener de mediere strain, intre agentul de ocupare a fortei de munca si angajatorul strain, obligatiile stabilite prin proiectul de act normativ si de contractul de mediere pentru agent se mentin pana la incheierea de catre persoana mediata a contractului individual de munca.
Proiectul stipuleaza ca activitatile de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate constau, in principal, in constituirea unei baze de date privind solicitantii de locuri de munca si ofertele ferme de locuri de munca in strainatate, dar si gasirea joburilor oferite de angajatori din strainatate sau de parteneri de mediere straini.
Aceste activitati mai constau in publicarea joburilor si a conditiilor de ocupare, preselectia sau selectia candidatilor, procesarea documentelor solicitantilor, intreprinderea oricaror demersuri pentru angajarea persoanelor selectate pe locurile de munca oferite.
Legea stabileste ca pentru activitatea de mediere a angajarii, agentii de ocupare vor fi obligati sa incheie in forma scrisa, cu cei care solicita sa lucreze in strainatate, numai contracte de mediere.