ANALIZA: De ce uita angajatorii de candidatii pe care i-au respins la interviu
analizaangajatoricv-uricandidatijoburiinterviuri de angajare
Unul din cele mai frustrante lucruri in viata este sa investesti timp si stradanie pentru a-ti cauta un job, sa mergi la interviu si apoi sa nu mai primesti niciun semn din partea respectivei companii.
Cand esti respins la un interviu de angajare, s-ar putea sa te simti mizerabil. Nu doar refuzul ii frustreaza pe oameni, ci faptul ca nu ii mai contacteaza nimeni dupa interviul de angajare, sa le spuna daca au fost sau nu acceptati.
Liderii unor companii si managerii de recrutare au raspuns la cateva chestiuni legate de acest aspect: de ce nu mai dau companiile niciun semn? De ce unii (inca!) isi mai respecta candidatii si le ofera un feedback?
1. Volumul ucigator
Vorbim despre o piata a cumparatorilor in economia actuala. Un numar-record de aplicanti se incumeta sa-si caute in job, iar companiile primesc in medie 250 CV-uri zilnic pentru fiecare loc de munca, potrivit unui articol recent al dr. John Sullivan de la site-ul de recrutare ERE.net.
"Motivul pentru care nu le raspundem mereu candidatilor este volumul", spune Joel Gross, CEO-ul si fondatorul Coalition Technologies. "Tinand cont de numarul de aplicatii la un job, ne este imposibil sa deschidem toate emailurile; nu putem raspunde fiecarui om in parte".
2. Teama de a nu fi dat in judecata
Diminuarea feedback-ului dupa interviul de angajare tine si de alte temeri, mult mai acerbe. "In conditiile recesiunii de astazi, care determina noi procese legate de legislatia muncii, scrisorile de respingere trimise de compania ta te-ar putea costa scump, daca nu le scrii cum trebuie; ele pot determina actiuni legale din partea candidatilor nemultumiti", avertizeaza George Lenard, de la George's Employment Blawg.
3. Teama de a nu face promisiuni desarte
Trimiterea unui email de respingere cu nume si numar poate avea consecinte nedorite. "A crescut volumul disponibilizarilor, oamenii isi cauta disperati un loc de munca", spune un specialist in Resurse Umane. "Pe masura ce frustrarea candidatilor creste, tot mai multi dintre acestia citesc "printre randuri" mesajele de respingere si intrevad promisiuni care de fapt nu exista, pe care chiar nu ti-ai dorit sa le faci".
4. Mentin locurile de munca "vacante"
Companiile te resping si pentru a "prinde" un alt candidat, mai bun in viziunea lor, in plasa. Uneori, candidatul 1 nu este potrivit, astfel incat este sunat candidatul 2 si primeste jobul. "Compania nu doreste sa inchida definitiv usa candidatilor", spune Katie Fuller, absolventa a UVa McIntire School of Commerce. "Daca nu gasesc un candidat mai bun, degeaba te-au respins pe tine, se vor plimba intr-un cerc vicios si cam atat".
De ce ar trebui sa ii instiintezi pe candidati de soarta lor
Exista multe argumente (dincolo de cel moral) pentru instiintarea candidatilor, in legatura cu respingerea la interviu. Prin trimiterea feedback-ului, nu ii faci sa astepte si compania ta are o imagine cat de cat corecta in ochii lor. "Cand aplici pentru un job, simti ca CV-ul tau ajunge la gunoi", spune Ellis Blevins, directorul Amadeus Talent, o divizie HR a Amadeus Consulting. "O abordare personala reduce din stres si frustrare si le permite candidatilor sa mearga inainte".
Ce sa faci, daca nu primesti niciun semn din partea companiei?
Ce face un candidat? Intreaba la sfarsitul interviului care va fi urmatorul pas in procesul de selectie. "Solicita un timeline", spune un manager HR, de la Expectingchange.com. "Daca angajatorul spune: <<O sa va anuntam ce decizie am luat, pana la finele acestei saptamani>>", poti sa-l intrebi: "Daca nu imi dati niciun semn in tot acest interval, pot sa va sun?" Nu accepta sa fii lasat "pe lumina stinsa".
Gratia celui invins
E nevoie de un om deosebit, care sa raspunda cu optimism si amabilitatea la un mesaj de respingere; totusi, ii poti trimite angajatorului care te-a respins un mesaj de multumire si astfel te vei simti mai impacat cu tine, ca om, in fata celorlalti candidati.
"Daca reusesti sa te folosesti de gratie si profesionalism pentru a-i multumi celui care te-a intervievat, poti deveni o adevarata revelatie", spune Julie Bauke, presedintele Congruity Career Consulting. De fiecare data cand Bauke primeste un mesaj de multumire din partea unui candidat pe care l-a respins, se intreaba sincer: "Am facut oare alegerea potrivita?"