10 motive pentru care munca la birou poate fi a naibii (de complexa)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 motive pentru care munca la birou poate fi a naibii (de complexa) 10 motive pentru care munca la birou poate fi a naibii (de complexa)
de Manager.ro la 09 Mar. 2012
Urmareste-ne pe Google News
muncabirouvisuriprogram de lucrufilmeacasa

Ce poate fi mai rau decat un birou stramt, cu scaune incomode, neoane care ne bat in ochi si perechi de ochi, care te privesc timp de 8 ore? Birourile sunt acele locuri in care visurile mor si ambitiile tale de a deveni un scriitor dramatic sau un capitan de nava interstelara se naruiesc, printre bugete, rapoarte, adnotari si alte activitati de birou. Am vazut Cosmarul in filme si seriale; biroul la care lucrezi poate deveni cel mai nociv loc din lume, situandu-se undeva "sub Iad" si sfarsesti prin a ajunge acasa, unde jumatatea ta iti povesteste despre ultimele mofturi ale animalului de casa.

Exista insa si angajati pentru care birourile reprezinta un loc ideal si au multe motive sa nu-si urasca viata – si intr-un fel, au dreptate. Daca am fi nevoiti toti sa lucram pentru un sef tiran, atunci rata sinuciderii ar capata cote astronomice. Asadar, inainte de a renunta la civilizatie si a te muta in codri, devenind una cu natura inconjuratoare, ar fi bine sa analizezi partile bune si rele ale muncii de birou. Oricare ar fi ele. Si categoric, lista ramane deschisa!

1. Iti este foarte greu sa te automotivezi?

De ce munca la birou este ingrozitoare: Ti se pare ca ai lucra mai eficient, daca n-ai fi la birou. Daca ai lucra de acasa, ai economisi timp si bani. Pranzul este in bucatarie, nu trebuie sa stai dupa nimeni la baie si auzi ciripitul pasarilor. Nu trebuie sa-ti faci griji in privinta unui angajator dur sau a colegilor plictisitori, care iti arata poze cu pruncii lor sau ultimele nazbatii ale bichonului maltez sau te implica in discutii despre "munca in echipa".


De ce munca la birou nu este chiar atat de ingrozitoare: Haideti sa fim sinceri cu noi insine. Unii dintre noi nu au putere de concentrare, se "baga" la un joc, iau o masa prelungita in bucatarie. Apoi se gandesc sa munceasca.

Dar ce-ar fi pe urma sa bem o cafea, sa gatim niste macaroane, ca mult mai munciram! Inainte sa-ti dai seama, se face ora 15.00 si n-ai lucrat nimic (dar ai reusit sa-l invingi pe monstrul mare si urat din Super Mario Bros!). Orice lucrare de specialitate de HR, referitoare la munca de acasa, incepe cu fraza urmatoare: Angajatorul trebuie sa se asigure ca angajatii sunt foarte motivati. Daca suntem inconjurati de oameni care muncesc, vom munci si noi mai mult (desi, in unele cazuri, chiar nu se aplica!). Daca avem la indemana un joc video, un film sau internetul cu totul, o sa devenim foarte distrati. Pe termen scurt, ar putea fi ideal sa lucrezi de acasa, dar nu si pe termen lung.


2. Esti inconjurat de oameni capabili si ideile lor marete

De ce munca la birou este ingrozitoare: Am lucrat cu totii pentru sefi care habar nu aveau despre proiectele lor, fiind multumiti, atat timp cat incasau banii si puteau sa se joace in continuare pe calculator. De asemenea, exista echipe de angajati unde fiecare refuza sa-si asume propriile responsabilitati si greseli, adoptand o pozitie de "parteneriat". Unii pot spune ca sunt colegi cu dumneavoastra, dar dumneavoastra nu puteti spune ca sunteti colegi cu ei…

De ce munca la birou nu este atat de ingrozitoare: Chiar daca unii dintre noi ar putea crede ca ai lor colegi si seful sunt relativ incompetenti, orice grup de angajati incearca sa-si faca datoria sau cel putin asa ar trebui. In pofida inertiei intelectuale, unii colegi pot oferi solutii la problemele sefului, la care dumneavoastra nici nu v-ati fi gandit. Si ce daca? Nu poti lucra de acasa si totodata sa oferi idei si solutii, de la distanta? De multe ori, credem ca daca ne gandim intens la o solutie, o sa o gasim; adevarul este ca solutiile bune vin cand nu te astepti. Cele mai bune sedinte de brainstorming sunt acelea in care creierul nostru nu este "spalat" – la masa, in timpul unei conversatii banale sau chiar cand iesi la tigara cu echipa. Daca singura ta interactiune cu ai tai colegi este prin chat, atunci n-o sa poti gasi solutii impreuna cu ei.

3. O plimbare benefica

De ce munca la birou este ingrozitoare: Una din placerile vinovate ale muncii de acasa este faptul ca nu trebuie sa te deplasezi. Cui ii este dor de drumurile lungi, traficul aglomerat si aparatul cu cafea proasta?

De ce munca la birou nu este atat de ingrozitoare: Un drum scurt – facut cu RATB-ul, cand nu esti nevoit sa fii atent la drum – poate fi benefic pentru tine. Asa cum ti s-a aprins becul la masa, vei gasi solutii neasteptate, la bordul autobuzului. Te pregatesti temeinic pentru ziua de munca ce va sa vina.

4. Lucrurile "moca"

De ce munca la birou este ingrozitoare: Una din marile neplaceri cauzate de locul de munca este ca nu seamana cu "acasa". Daca versi cafea pe tricou, nu-l poti schimba sau spala, astfel incat vei sta toata ziua imbracat intr-o haina murdara. Ai uitat sa-ti iei sandwichul de acasa? Nu-i nimic, gasesti unul fad la "automat", la un pret relativ modest. Vrei sa mergi undeva dupa programul de munca? Trebuie sa treci pe acasa, pentru a-ti schimba sosetele.

De ce munca la birou nu este atat de ingrozitoare: Chiar daca nu ai acces la lucrurile de acasa, cum ar fi frigiderul plin cu iaurturi si bicicleta eliptica, poti beneficia de unele chestii, care sa iti usureze traiul la munca. In unele cazuri, angajatorii ofera pranzul, cafeaua si alte bunatati gratuite si daca ai noroc – masina de serviciu, excursii, acces gratuit la sala de fitness etc (nu este cazul celor mai multi angajatori din Romania).

5. Cat de "prins" esti in capcana muncii de birou?

De ce munca la birou este ingrozitoare: Unul din neajunsurile majore ale muncii la birou este acela ca nu poti dormi 15 minute la ora 14.30. Un asemenea sforait scurt iti poate reincarca bateriile pentru tot restul zilei. Dincolo de acest fapt, muncesti in fiecare saptamana 40 de ore (cel putin), astfel incat nu mai poti iesi in oras cu prietenii, familia sau de unul singur. Orice ai spune, nu TU iti stabilesti programul, ci angajatorul. Chiar si cel mai vrednic angajat nu poate pleca inainte de 17.00, fara sa starneasca privirile rautacioase ale colegilor.

De ce munca la birou nu este atat de ingrozitoare: Angajatii care reusesc sa realizeze un echilibru intre munca si relaxare la birou nu se mai simt ca intr-o cusca de babuini. Cu precadere, intr-un birou plin de angajati tineri, cuvintele de ordine sunt flexibilitate si dinamism. Si totusi, am vrea sa lucram la Google, unde angajatii au parte si de masaj relaxant…

6. Unele birouri sunt minunate!

De ce munca la birou este ingrozitoare: Cuburi gri. Neoane fluorescente, care ne ard privirea. Culoarea bej, culoarea kaki, peste tot. Biroul american seamana cu o cazarma. Acesta este astfel conceput incat sa distruga orice gand de evadare, sa transforme angajatul intr-un robotel eficient, care isi indeplineste misiunile si intra in standby. Dar si angajatii sunt oameni!

De ce munca la birou nu este atat de ingrozitoare: Sa uitam imaginea apocaliptica a biroului de la munca. In prezent, birourile unora din cele mai tari companii arata "intr-un mare fel". Cautati pe internet si vedeti cum arata birourile Google din Zurich, Selgas Cano din Madrid sau cele ale Twitter. Cireasa de pe tort poate fi considerat biroul suedezilor de la ISP Bahnofs. Supranumit "Muntele Alb", sediul acestei companii este situat intr-un fost buncar nuclear si arata ca "vizuina lui James Bond/Agentul 007".

7. Chiar daca biroul tau nu arata superb, ar putea fi remodelat in curand

De ce munca la birou este ingrozitoare: Biroul tau seamana cu interiorul unei masini ieftine din anii ’70. N-ai parte de culori vii. Cuburile fac legea, in timp ce executivi stau bine mersi in birourile lor imense. Nu le pasa daca esti sau nu fericit, energic sau implinit, tot ce le pasa este sa-ti faci treaba, sa generezi profit. Atmosfera din acest birou este ingrozitoare – astfel incat executi toate operatiunile corect, chiar daca esti profund plictisit si frustrat.

De ce munca la birou nu este atat de ingrozitoare: Trendul angajatorilor tinde spre birouri mai spatioase, in care angajatii sa poata comunica. Seful va observa ca orice schimbare in bine il motiveaza pe salariat, care devine mai eficient si mai deschis. Depresia nu foloseste la nimic.

8. Din momentul in care ai iesit pe usa biroului, programul tau zilnic de munca s-a incheiat

De ce munca la birou este ingrozitoare: Ai fost prins timp de 8 ore intr-o "capcana". 8 ore fara televizor, fara jocuri video, fara prieteni, fara mama, fara tata, prieten, prietena sau catel. 8 ore in care ti s-a spus ce sa faci, cum sa faci si ai fost provocat de ceilalti angajati. Teoretic, ai putea foarte bine sa lucrezi de acasa sau sa devii excursionist, aventurier, actor cu norma redusa.

De ce munca la birou nu este atat de ingrozitoare: Stai linistit, "dracul nu este atat de negru"! Una din cele mai bune senzatii este cea pe care o ai cand pleci de la birou. Lucrul s-a terminat. Iata de ce o lege scotiana spune ca e "ilegal" ca angajatorii sa isi contacteze angajatii dupa programul de munca. De asemenea, cand lucrezi de acasa, aduci munca… acasa, nu mai scapi de ea! Aceasta iti poate "musca" oricand din orele rezervate vizionarii serialului "Modern Family", acompaniat de o punga de popcorn!

9. Interactiunea sociala este benefica

De ce munca la birou este ingrozitoare: Cu totii am avut sau avem sefi duri si povesti de spus. Nu ne alegem sefii, ei ne aleg pe noi. Trebuie sa ne intelegem cu ei, fie ca ne sunt sau nu simpatici.

De ce munca la birou nu este ingrozitoare: Studiile arata ca multi angajati se inteleg de minune cu colegii de munca si cu seful. Trebuie sa ne facem mai multi prieteni, decat dusmani, in viata profesionala. La ce ne-ar folosi o atitudine de tip RAMBO, cand Terminatorul sade in birou, are cravata si asteapta sa-i gresim, ca sa ne taxeze? Solutia? Sa nu gresim!

10. Ne plangem ca niste catelusi proaspat nascuti; munca la birou nu e munca fizica!

De ce munca la birou este ingrozitoare: Filmul OFFICE SPACE se termina in momentul in care birourile companiei IniTech ard din temelii si Ron Livingston ia o lopata, pentru a curata situl. Executand o munca fizica, Ron se simte eliberat de capcana biroului si ipocrizia colegilor. Exista ceva eliberator, in senzatia de oboseala de la finele zilei, dupa ce executi o munca fizica. Dar n-ai de unde sa stii, deoarece lucrezi intr-un birou. Suntem nevoiti sa stam toata ziua cu fundul pe scaun, indreptandu-ne spre obezitate si diabet, urmarind cifrele de pe un ecran.

De ce munca la birou nu este atat de ingrozitoare: Ideea "pastorala" a muncii fizice este o inventie moderna a societatii, in care preferam sa executam joburi intelectuale si ne permitem acest lux, in timp ce altii "dau la cazma". Data viitoare cand "ne vom vorbi" de rau locul de munca, ar fi bine sa gandim in perspectiva… Poate ca… nu-i asa de rau!



Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x