Securitatea cibernetica a devenit din ce in ce mai problematica ziua de astazi, atacurile online fiind tot mai dese in ultimii doi ani, dupa inceputul pandemiei de coronavirus. Restrictiile impuse in vederea limitarii raspandirii pandemiei au favorizat lucrul de acasa, ceea ce le-a adus o oportunitate in plus infractorilor informatici rau intentionati. Potrivit rapoartelor de peste Ocean, FBI sustine ca atacurile cibernetice au crescut cu peste 400% dupa inceputul pandemiei, numarul incidentelor de acest fel din mediul online depasind pragul de 4.000 de cazuri zilnice.
Asadar, intr-o perioada care a devenit din ce in ce mai digitalizata, masurile de protectie impotriva acestor atacuri cibernetice ar trebui sa devina o prioritate pentru fiecare dintre noi. Va prezentam in randurile urmatoare cateva metode usor de pus in practica si care va pot feri de multe probleme in mediul online!
De multe ori se intampla sa nu mai acordam o atentie atat de mare parolelor, lucru pe care se bazeaza si infractorii cibernetici. Este recomandat sa folosesti parole complexe, diferite pentru fiecare cont in parte. De preferat, parolele ar trebui sa contina numere, litere si caractere speciale. Totodata, ia in calcul si schimbarea parolelor la intervale regulate de timp!
Desi la prima vedere suntem tentati sa spunem ca nu ni se poate intampla noua asa ceva, specialistii recomanda din ce in ce mai des acordarea unei atentii suplimentare email-urilor si mesajelor primite prin intermediul retelelor de socializare. Atacurile de tip phishing sunt din ce in ce mai dese in ultimii ani, acestea putand fi evitate extrem de usor in cazul in care observi anumite suspiciuni in ceea ce priveste legitimitatea mesajelor pe care le primesti. In plus, aminteste-ti intotdeauna ca bancile si alte institutii financiare nu iti vor cere niciodata sa iti dezvalui parolele.
In primul si primul rand, asigura-te ca folosesti ultima versiune de browser atunci cand navighezi pe internet. Cele mai sigure browsere sunt considerate Google Chrome, Opera, Firefox si Safari. In cazul in care trebuie sa introduci informatii personale pe o anumita platforma, verifica mai intai daca site-ul pe care ai intrat are “https://“ in partea de inceput a adresei web. De asemenea, acorda atentie suplimentara plug-in-urilor pe care le instalezi, multe dintre acestea venind insotite de software malitios. Nu in cele din urma, este recomandat sa nu apesi pe link-urile aparute in cadrul ferestrelor de tip pop-up.
Cel mai probabil, pentru a te conecta la internet folosesti un router wireless. Asigura-te ca ai schimbat parolele implicite ale acestuia, cele mai multe dintre aceste dispozitive venind cu parole implicite extrem de usoare. Totodata, asigura-te intotdeauna ca firmware-ul este actualizat si ca patch-urile de securitate sunt instalate. Nu in ultimul rand, router-ul trebuie configurat astfel incat sa ofere conexiuni criptate, tehnologia WPA2 fiind cea mai puternica formula disponibila in momentul de fata.
Riscul unei infectari in mediul online poate fi redusa semnificativ prin combinarea unor mecanisme de filtrare web cu programe antivirus, firewall-uri si anti-malware. Este recomandat sa folosesti produse antivirus si antispyware dezvoltate de companii diferite.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste distractive de Limba romana si Exercitii de Matematica clasa I
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Ultimele NOUTATI
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Cum sa platesti facturi mai mici la caldura in iarna lui 2024, daca ai centrala termica pe gaz: trucul instalatorilor
ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA
Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!
In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa
Partenerii nostri
OBLIGATIILE angajatorilor referitoare la medicina muncii - dar ce obligatii au salariatii?
Incadrarea deplasarii salariatului. Se stabileste in functie de motivul deplasarii?
Se MAJOREAZA pensiilor, de la 1 ianuarie 2025! Valoarea Punctului de Referinta creste cu 12,1%
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de caz
Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5
Ajutoare de urgenta de aproape 1,8 milioane de lei, aprobate de Guvern. Vezi cine beneficiaza
Pontaj electronic pentru salariati, fara riscuri GDPR: Cum te asiguri ca respecti legislatia