Se deschid noi porti in lumea asigurarilor: Romanii vor sa se puna la adapost impotriva atacurilor cibernetice
securitate onlinesecuritate ciberneticaatacuri ciberneticeinternetonlinesmartphoneconfidentialitatea datelor
Romanii sunt ingrijorati cu privire la securitatea lor in mediul virtual si ar fi dispusi sa se puna la adapost impotriva atacurilor cibernetice, printr-un contract de asigurare. Concret, 33% dintre romani ar incheia o polita de asigurare care sa ii protejeze in mediul digital, arata un studiu realizat de IRES pentru UNSAR in luna septembrie.
Astazi, securitatea cibernetica este mai mult decat o necesitate. Este o masura absolut obligatorie, asupra careia trebuie sa mediteze toti utilizatorii de internet si de dispozitive smart. Fie ca vorbim despre laptop, computer, smartphone, tableta sau dispozitivele smart din locuinta, acestea pot fi grav avariate daca nu sunt protejate de un sistem abil, care sa ii tina la departare pe atacatorii care fie pot fura date, identitati sau controla sistemele dintr-o locuinta, fie va pot goli conturile de economii cu doar cateva click-uri.
Expertii spun ca astfel de atacuri se intampla din ce in ce mai des si, din fericire, piata asigurarilor pentru astfel de riscuri este in plina dezvoltare.
”La nivel global sunt in crestere rapida atacurile cibernetice precum phishing-ul, furtul de date sau malware, care afecteaza atat companiile, cat si persoanele fizice. Piata de asigurari pentru astfel de riscuri este in curs de dezvoltare, deoarece siguranta cibernetica devine tot mai importanta, iar eventualele atacuri cibernetice pot duce la pierderi financiare semnificative”, a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.
Insa, chiar daca autoritatile incearca sa tina pasul cu infractorii care sunt tot mai dinamici si mai abili, aproximativ doua treimi dintre participantii la studiu au mentionat ca se asteapta ca impactul riscurilor asociate cu fake news si cu furtul de identitate sa creasca in 2019.
La noi in tara, spre exemplu, s-au inregistrat 138 milioane de alerte de atacuri cibernetice la nivelul Romaniei, in crestere cu 25% fata de anul anterior si dublu fata de 2015.
Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica a realizat un raport al atacurilor informatice asupra administratiei publice din Romania, in luna iunie. Atacurile au venit din 190 state/teritorii, iar cele provenite din primele 10 tari au reprezentat un procent de 84,92%.
Cele mai multe atacuri indreptate asupra Romaniei provin din: Ucraina, SUA, China, Rusia, Regatul Unit, Bulgaria, Olanda, Germania, Polonia si Seychelles (Seisele).
"6,82% din alerte procesate la nivelul CERT-RO au continut informatii referitoare la tipuri de malware. Pozitia #1 este detinuta de aplicatii malware care inca nu au fost incluse intr-o categorie dedicata (malware Generic) . Comparand datele colectate din surse externe si interne, in Top 10 Malware se identifica unele tipuri comune de malware, Mirai, Ramnit si Andromeda", se arata in reportul citat.