WhatsApp este fara doar si poate cea mai populara aplicatie de mesagerie online de pe piata, avand un numar de peste doua miliarde de utilizatori activi din toate colturile lumii. In ciuda popularitatii sale din intreaga lume, WhatsApp se confrunta in aceasta perioada cu probleme serioase de imagine. Recent, ProPublica a demarat o investigatie complexa cu privire la practicile de respectare a intimitatii utilizatorilor aplicatiei, concluziile fiind destul de ingrijoratoare.
Nu este insa singura problema serioasa cu care se confrunta cei de la WhatsApp in acest an, un numar semnificativ de utilizatori declarandu-si dezaprobarea fata de intentia sefilor aplicatiei de mesagerie de a partaja mai multe date cu compania-mama Facebook. In urma acestui anunt, in numai 72 de ore, nu mai putin de 25 de milioane de utilizatori au descarcat aplicatia de mesagerie rivala, Telegram. La inceputul acestui an, Telegram avea un numar de 500 de milioane de utilizatori activi.
In cadrul investigatiei despre care aminteam in randurile anterioare, specialistii ProPublica si-au indreptat atentia si catre gradul de criptare a platformei de mesagerie a celor de la Facebook. Potrivit informatiilor oferite de sefii platformei, WhatsApp a introdus criptarea end-to-end a tuturor conversatiilor din cadrul aplicatiei inca din urma cu cinci ani, din anul 2016. Chiar si asa insa, ProPublica sustine ca exista numeroase circumstante prin care cei aproximativ o mie de contractori terti angajati de Facebook au posibilitatea de a folosi un software special pentru a citi mesajele transmise de utilizatori.
Spre exemplu, o astfel de posibilitate apare in cazul in care un mesaj din cadrul unei conversatii, fie ea si privata, este raportat de catre un alt utilizator. WhatsApp a pus la punct un algoritm de inteligenta artificiala care are scopul de a cauta si de a identifica activitatile suspicioase legate de terorism sau abuz al copiilor. In cazul in care un mesaj este raportat, algoritmul va trimite mesajul in cauza impreuna cu alte patru mesaje anterioare unui om pentru analiza. Daca sunt descoperite probleme, utilizatorul poate fi blocat imediat, urmand sa nu mai aiba acces la platforma.
Totodata, in cazul in care exista suspiciune legate de mesajele unui anumit utilizator, acesta poate fi introdus pe o asa numita “watchlist” - lista de urmariti. Astfel, mesajele celor de pe aceasta lista, impreuna si cu mesajele primite de acestia de la alti utilizatori, pot fi citite pentru analize mai amanuntite.
Informatiile despre toate aceste practici sunt publice, intr-adevar, putand fi gasite in documentatia aplicatiei, insa cel mai probabil nu multi sunt cei care au rabdarea pentru a ajunge la toate acestea. Oficialii Facebook sustin ca toate aceste practici sunt normale in contextul actual in care se afla lumea, declarandu-se totodata convinsi de faptul ca functionalitatea algoritmului descrisa in paragrafele anterioare este “in conformitate cu pretentiile utilizatorilor prezenti pe platforma”.
Citeste si: Paradoxul pietei auto: numarul de statii de reincarcare pentru masini electrice creste in benzinarii
Ultimele NOUTATI
Criza economica bate la usa: companiile germane din Romania trag un semnal de alarma!
Amnistia fiscala scoate la iveala problemele financiare ale romanilor. 150.000 de contribuabili au nevoie de ajutor pentru a-si plati datoriile
Scapam de IBAN! Cum poti sa faci plati doar cu numarul de telefon la bancile din Romania
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Partenerii nostri
Formarea profesionala in zilele de repaus saptamanal - salariatul va fi compensat cu zile LIBERE?
Angajatorii cu peste 50 de salariati - ce OBLIGATII HR suplimentare vor avea?
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de caz
Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5
Ajutoare de urgenta de aproape 1,8 milioane de lei, aprobate de Guvern. Vezi cine beneficiaza
Pontaj electronic pentru salariati, fara riscuri GDPR: Cum te asiguri ca respecti legislatia
Te-ar putea interesa si