Biden cere gigantilor tech mai multa securitate cibernetica, in timp ce atacurile hackerilor vin in cascada
securitate ciberneticaamazongoogleibmmicrosoftjoe bidenhackeri
Dupa cum stim, liderul de la Casa Alba, Joe Biden, s-a intalnit saptamana trecuta cu reprezentantii celor mai mari companii tech din tara. Se pare ca, in cadrul discutiilor, Joe Biden a facut apel la ei si le-a cerut sa se implice mai mult in domeniul securitatii cibernetice, in contextul in care SUA se confrunta cu valuri de atacuri cibernetice.
Directorii executivi
Amazon,
Apple, Google, IBM si
Microsoft au o misiune dificila in continuare. Pe umerii lor sta, in mare parte, securitatea cibernetica a SUA, iar Joe Biden a pus acest punct pe agenda sa prioritara.
Presedintele SUA a definit securitatea cibernetica drept o "provocare de baza a securitatii nationale" si a anuntat un nou ordin executiv care solicita guvernului federal sa achizitioneze numai produse tehnologice care indeplinesc anumite standarde de securitate cibernetica.
Aceasta masura "va avea un efect ridicat in industria software, in opinia noastra, imbunatatind in cele din urma securitatea pentru toti americanii", a explicat liderul de la Casa Alba.
De asemenea , el a anuntat ca Institutul National de Standarde si Tehnologie (NIST) va colabora cu sectorul privat pentru a dezvolta noi standarde din industrie, care sa asigure securitatea si integritatea lantului de aprovizionare tehnologie. Microsoft, Google, IBM si alte doua companii de top s-au angajat deja in aceasta initiativa.
Totodata, Google si IBM au anuntat ca vor instrui mii de experti in securitate cibernetica, care sa faca fata provocarilor cyber din viitor. In aceeasi nota, Amazon s-a angajat sa puna la dispozitia publicului instruire gratuita asupra securitatii cibernetice. La fel de important este ca Amazon va oferi clientilor serviciului sau de cloud computing un dispozitiv de autentificare multi-factor, fara costuri suplimentare.
Nu in ultimul rand, gigantul Microsoft a declarat ca va cheltui 20 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani. Banii vor fi directionati catre initiative de securitate cibernetica pentru a accelera eforturile de integrare a securitatii cibernetice prin proiectare si livrare de solutii avansate de securitate.
La randul sau, Google va aloca suma de 10 miliarde de dolari securitatii cibernetice, in urmatorii cinci ani.
SUA, sub amenintarea hackerilor
Contextul acestor decizii, luate atat de gigantii tech, cat si la nivelul administratiei prezidentiale a SUA, este unul foarte delicat. SUA se confrunta cu o cascada de atacuri cibernetice in ultima perioada. Atat companii de stat, cat si firme private, au cazut victime ale hackerilor, care au lansat asupra lor in special atacuri de tip ransomware.
Un atac de tip ransomware presupune existenta unor virusi care ameninta sa va stearga anumite fisiere importante, in cazul in care nu sunteti dispusi sa achitati hackerilor o recompensa.
Hakcerii pun stapanire pe sistemul informatic personal sau al companiei dumneavoastra, indisponibilizandu-l partial sau complet, provocand anumite daune menite sa va convinga sa platiti rascumpararea.
Odata platita rascumpararea, hackerii va restabilesc accesul la sistem.