Avocat: Nu folositi FaceApp. Am descoperit ...
faceappsecuritate ciberneticarecunoastere faciala
Paginile de social media s-au umplut zilele acestea de fotografii cu chipuri imbatranite de o aplicatie care a devenit virala. Desi efectul este spectaculos, expertii in securitate cibernetica avertizeaza ca aplicatia este foarte periculoasa si nu ofera nicio garantie utilizatorilor.
FaceApp a devenit virala in toata lumea. Aplicatia este foarte populara si la noi in tara, iar oamenii au umplut paginile de socializare cu asa-zisele chipuri pe care le vor avea la batranete.
FaceApp a fost inventata de o companie ruseasca, iar politica de confidentialitate a aplicatiei contine elemente ingrijoratoare, atrag atentia un avocat, dar si mai multi specialisti in securitate cibernetica.
Potrivit termenilor si conditiilor de confidentialitate pe care aproape nimeni nu le citeste, dar care sunt acceptate de toti utilizatorii, nu exista nicio informatie cu privire la ceea ce se intampla cu datele utilizatorilor dupa ce acestia vor renunta la aplicatie. Totusi, in conditiile de confidentialitate scrie ca in cazul in care firma va fi vanduta, toate datele vor ajunge la noul proprietar. Cei care au incarcat fotografii pot deveni astfel vulnerabili la softurile de recunoastere faciala sau la orice fel de campanie care se poate folosi de fotografiile lor.
Recunoasterea faciala este o vulnerabilitate pe care unii o pot exploata in interese proprii, care ne pot aduce prejudicii. Desi multe dispozitive ne permit inregistrarea cu imaginea faciala, specialistii recomanda sa evitam pe cat posibil acest lucru.
"Oamenii ar trebui sa-si protejeze imaginea faciala in acelasi mod in care ar trebui sa protejeze alte elemente ale identitatii lor, cum ar fi data nasterii, numarul dosarului fiscal etc. - Jon Lawrence, ofiter executiv la Frontierele Electronice SUA.
FaceApp nu a lansat niciodata o declaratie oficiala privind utilizarea imaginilor utilizatorilor sai, dar avocatii si expertii in materie de confidentialitate sfatuiesc impotriva utilizarii acestei aplicatii.
Dincolo de riscul cibernetic, expertii spun ca estimarile privind cum am putea arata la varsta a treia sunt interpretabile si nu pot fi redate cu acuratele, ba chiar pot sa nu aiba nicio legatura cu relitatea viitoare. Pentru ca, dincolo de indicii biometrici a caror dezvoltare poate, intr-o oarecare masura, sa fie anticipata, aspectul fizic este determinat in mare masura si de factorii de mediu, de evenimentele din viata, de posibilele interventii estetice sau accidente.