Atac cibernetic la mai multe spitale din Romania. Sorina Pintea face plangere penala la DIICOT
atac ciberneticsistem informaticsecuritate ciberneticavirusi
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, avertizeaza ca mai multe spitale din Romania au fost atacate cibernetic.
Update: SRI a transmis o informare cu privire la provenienta atacurilor cibernetice asupra spitalelor din Romania
”In legatura cu atacurile ciberbetice de la spitale, Centrul National Cyberint suspecteaza ca atacatorii sunt de origine chineza. Au fost luate in calcul orele la care hackerii chinezi au fost activi si indiciile lasate in mesajele de rascumparare”, transmite SRI.
Sorina Pintea a declarat ca i s-a adus la cunostinta de catre Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica faptul ca in ultima perioada atacurile cibernetice la institutiile sanitare din Romania s-au inmultit ingrijorator de mult.
"In cursul zilei de ieri, am primit o informare de la Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica care a identificat in ultima perioada o crestere semnificativa a atacurilor cibernetice. In acest sens ne-au fost transmise niste recomandari pe care noi cu celeritate le-am transmis directiilor de sanatate publica si institutiilor din subordine spre a fi transmise toturor spitalelor de pe teritoriul Romaniei. In acest context, Centrul National de Raspuns atragea atentia pentru dispunerea unor masuri si anume: deschiderea fisierelor doar in situatia cunoasterii expeditorului, evitarea accesarii ofertelor irezistibile din online, existenta unui backup al fisierelor, dispozitivele utilizate sa fie updatate si sa aiba instalate solutii de securitate si raportarea urgenta a acestor incidente.”
"Din notificarile primite, CERT-RO a identificat o crestere semnificativa a atacurilor cu aplicatii malitioase de tip ransomware la nivel national in ultima perioada, observandu-se ca, pe langa utilizatorii casnici, atacatorii si-au indreptat atentia in special catre institutii din domeniul sanatatii, numarul entitatilor afectate fiind in crestere”, se arata pe site-ul Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica.
Atacurile cibernetice aduc prejudicii pacientilor si blocheaza activitatea unitatilor sanitare pe termen nedeterminat.
"In primul rand, documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, daca este blocat, ingreuneaza activitatea de internare, de eliberare a retetelor. Pierderea datelor ar fi o problema majora, de neconceput”, a spus oficialul din Sanatate.
Sistemele informatice risca sa fie golite de informatii, ceea ce ar putea duce la pierderea datelor pacientilor inregistrate, iar acest lucru poate crea haos in sistem, in conditiile in care evidentele in unitatile sanitare se tin mai mult in format electronic decat pe hartie.
Sorina Pintea, hotarata sa faca plangere la DIICOT
Sorina Pintea a vorbit pe larg despre situatia atacurilor cibernetice asupra spitatelor din Romania. Oficialul din Sanatate e hotarat sa faca plangere la DIICOT.
"Avem informatii ca exista atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din Bucuresti, unul fiind Spitalul "Victor Babes”. Pe celelalte le identificam. Am solicitat directiilor de sanatate publica din tara sa ne transmita daca in raza coordonata exista spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente cand spitalele si-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Husi, care si-a pierdut toate datele referitoare la pacienti”, a declarat Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa.
"Este sigur ca voi face plangere la DIICOT", a spus Sorina Pintea.
Citeste si:
Consiliul Concurentei a castigat definitiv procesul cu Parmalat Romania. Amenda ramane la 269.852 lei