Liderii trebuie sa creeze "o noua Europa" care sa aiba "o uniune politica", a declarat Merkel la congresul anual al Partidului Crestin Democrat, formatiune politica de centru-dreapta, din Germania. "Daca euro esueaza, Europa se destrama", a avertizat ea, citata de ForexLive.com.
Angela Merkel a subliniat faptul ca actuala criza este cea mai mare provocoare cu care se confrunta Europa de la Cel De-al Doilea Razboi Mondial incoace.
Politicienii germani vor o noua Europa
Ideea unor structuri europene cu puteri mai mari a fost avansata zilele trecute si de ministrul de finante german, Wolfgang Schaeuble.
Mai mult, si Ursula von der Leyen, ministrul german al muncii, este de parere ca Zona Euro poate depasi criza doar in conditiile unei uniuni politice a continentului, mai precis prin infiintarea Statelor Unite ale Europei (SUE).
Acestia ar putea fi primi pasi pentru transformarea Uniunii Europene intr-un stat federal, dupa modelul SUA, cu un guvern si institutii care vor trasa strategia economica si geopolitica a tuturor celor 27 de tari membre.
Fostul cancelar german
Gerhard Schroeder a spus, in urma cu cateva luni, ca actuala Comisie Europeana trebuie transformata intr-un guvern al SUE, supervizat de Parlamentul European.
Fostul cancelar german Schroeder sustine infiintarea Statelor Unite ale Europei
Unita, UE ar fi cea mai mare economie a lumii.
"Locomotiva Europei" a obosit
Nici macar Germania nu mai poate mentine iluzia ca este o insula de stabilitate in mijlocul dezastrului din Zona Euro. Productia industriala in cea mai mare economie a Europei a scazut cu 2,7% in octombrie, dupa un declin de 1% consemnat in septembrie. Mai mult, numarul somerilor a crescut "pe neasteptate" cu 10.000 in octombrie, pana la un total de 2,94 milioane. Astfel, rata somajului a avansat de la 6,9% in septembrie, la 7% luna trecuta. Acest indicator a scazut mereu in ultimele 19 luni.
Germania si-a redus estimarile de crestere economica pentru 2012, deoarece prognozeaza ca cererea pentru exporturile sale va scadea.
Ce este SUE si cum a aparut ideea
Stetele Unite ale Europei ar fi o entitate similara cu Statele Unite ale Americii. In fiecare tara membra ar exista in continuare propriile guverne si parlamente, insa politica blocului ar fi facuta de un cabinet federal.
Printre primii care au avansat ideea formarii unui stat mare in Europa se numara ducele de Sully din Franta, in secolul al XVII-lea, fostul premier britanic Winston Churchill, imparatul Napoleon Bonaparte sau filozoful britanic William Penn.
George Washington, primul presedinte al SUA, ii scria la sfarsitul secolului al XVIII-lea marchizului de La Fayette: "Intr-o zi, pe modelul Statelor Unite ale Americii, va lua fiinta Statele Unite ale Europei."