"Ar fi foarte bine ca datele pe care le are fiecare minister sa fie cunoscute si de alte ministere. De exemplu, datele pe care le are primaria din Craiova in legatura cu nasterea mea sa fie cunoscute de toate institutiile si sa nu trebuiasca sa arat de fiecare data certificatul de nastere. Ar fi foarte bine sa nu trebuiasca sa afli dupa doi ani ca nu s-a operat tranzactia unei case si ca datorezi impozitul pentru ca Ministerul Finantelor n-a stiut ca tu ai vandut casa. Trebuie sa existe un suport informatic, asa cum este apa freatica in pamant, care sa lege toate institutiile statului intre ele, astfel incat in timp real sa cunoasca informatiile si starea patrimoniala a fiecarei persoane. Aceasta filosofie a stat la baza actiunii pe care am facut-o impreuna cu Daniel Chitoiu in anul 2008, de creare a unui suport informatic pentru administratia fiscala. Obiectivul ultim, nu va ascund, al acestei interoperabilitati este acela de a reduce evaziunea fiscala si de avea o evidenta clara cu privire la statutul persoanelor", a subliniat Vosganian, citat de
Agerpres.
Ministrul Economiei a tinut sa mentioneze ca intentia autoritatilor centrale se traduce intr-un proces vast care, dupa doua luni de la reactivare, se regaseste intr-un stadiu promitator.
"Daca acest lucru s-ar fi facut /sistemul informatic unic, n.r./, n-ar fi trebuit ca Mechel sa-mi spuna acum ca, de doi ani de zile, se tot evalueaza TVA pe care o datoreaza statului. Daniel Chitoiu, de cand a devenit ministrul Finantelor, a reluat aceasta actiune (...) Dupa doua luni, actiunea este intr-un stadiu incurajator, dar pana a se realiza, un astfel de sistem necesita si o finantare care nu-i foarte mare in raport cu beneficiile. E o actiune laborioasa si de mare dimensiune, care necesita un sistem informatic la nivelul hardwareului si softwareului la fiecare unitate. Trebuie sa existe un server care sa preia datele notarilor, trebuie sa existe un server care sa preia datele din facturile care se emit pentru bunurile de folosinta medie si indelungata. E un proces amplu, dar care ne va ajuta sa ne cunoastem mai bine tara si sa urmarim fluxurile monetare. Referitor la costuri, sistemul era, in 2008, la nivelul a catorva milioane de euro", a spus Vosganian, potrivit aceleiasi surse.
Potrivit lui Vosganian,
IMM-urile reprezinta un element de reindustrializare a tarii noastre: "Nu trebuie sa privim IMM-urile ca pe un scop in sine. Trebuie introduse intr-un program amplu, insotite cu industria grea printr-o politica coerenta privind forta de munca. Noi nu vrem sa facem IMM-uri numai frizerii si patiserii, vrem ca aceasta sa fie si o componenta a industriei, sa insoteasca marea parte a industriei romanesti. Vad IMM-urile ca pe o componenta de reindustrializare a Romaniei".