Premierul Viorica Dancila si-a inceput discursul prin a vorbi despre parcursul ascendent pe care il are economia romaneasca, lucru dovedit atat de Institutul National de Statistica, cat si de Eurostat. Dancila vorbeste despre accelerarea semnificativa de care s-a bucurat economia romaneasca in al treilea trimestru al acestui an, fiind obtinuta o crestere cu 1.9% fata de al doilea trimestru al anului. De asemenea, cresterea de acum s-ar fi dovedit a fi si cea mai mare crestere trimestriala inregistrata in acest an.
Viorica Dancila isi continua declaratiile prin a mentiona ca Romania a avut a doua cea mai mare crestere economica trimestriala din intreaga Uniune Europeana. Conform statisticilor, in primele noua luni ale anului, Romania a inregistrat un PIB suplimentar in valoare de 64 de miliarde de lei. Dupa primele noua luni ale anului precedent, PIB-ul suplimentar era de 62.8 miliarde de lei, iar dupa primele noua luni ale lui 2016, PIB-ul suplimentar era de doar 36.1 miliarde de lei.
Cresterea economica obtinuta in al treilea trimestru este intr-adevar una semnificativa, insa trebuie luate in calcul si compromisurile care s-au facut pentru a se ajunge la aceste rezultate. Compromisuri care isi vor arata fata in perioada urmatoare, atunci cand va afecta mai mult sau mai putin economia. De aceste compromisuri se pare ca au tinut cont cei de la Comisia Europeana, care au revizuit in scadere estimarile referitoare la cresterea economiei tarii noastre. Desi initial era prevazuta o crestere economica de 4.5%, acum se vorbeste doar despre o crestere de 3.6%.
De asemenea, si Fondul Monetar International a revizuit tot in jos cresterea economica a Romaniei. Desi initial se vorbea despre o crestere economica de 5.1%, acum s-a ajuns la o crestere de doar 4%.
In continuarea declaratiilor din sedinta de Guvern de astazi, premierul a vorbit si despre cresterea exporturilor inregistrata in industrie si in agricultura. Viorica Dancila vorbeste despre o imbunatatire a competitivitatii economiei romanesti, reusita in urma majorarii cu 10% a exporturilor.
Totusi, ceea ce uita Viorica Dancila sa ne spuna este ca Romania are la acest moment cel mai mare deficit comercial de dupa criza economica, importurile majorandu-se la randul lor intr-un ritm si mai accelerat.
Mai exact, conform datelor publicate de cei de la INS, exporturile de marfuri romanesti au crescut in primele noua luni ale anului cu 9.1%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Asadar, exporturile au crescut pana la 50.85 de miliarde de euro. Insa, importurile au fost de 60.8 miliarde de euro in primele noua luni ale anului, acestea crescand cu 9.5% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. In aceste conditii, vorbim despre un deficit comercial de 9.95 miliarde de euro, mai mare cu aproape 12 procente in comparatie cu cel inregistrat dupa primele noua luni ale anului trecut.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212