Desi ne aflam in vacanta parlamentara, lucrurile s-au incins destul de tare pe scena politica interna in cursul zilei de ieri, dupa ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a dat de inteles ca isi doreste ca soft-ul de monitorizare a prezentei la vot sa nu mai fie gestionat de cei de la STS. Mai exact, Carmen Dan vrea ca sistemul SIMPV sa fie trecut in atributiile unei autoritati independente, cum ar fi Autoritatea Electorala Permanenta. Tot pe acest subiect, ministrul Carmen Dan a declarat ieri ca este necesara imbunatatirea legislatiei electorale, in sensul in care paza armata de la sectiile de vot ar trebui eliminata.
Asa cum era de asteptat, reactiile au aparut imediat, mai multe voci din cadrul USR acuzandu-i pe social-democrati ca ar incerca sa preia controlul sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal chiar inainte de aceste trei scrutinuri care urmeaza in urmatoarele 18 luni. Uniunea Salvati Romania explica si de ce este impotriva mutarii acestui sistem de prevenire a votului ilegal sub tutela Autoritatii Electorale Permanente, amintind ca sefii acestei institutii sunt numiti politic. Mai mult decat atat, ultimul sef al AEP, Daniel Barbu, este anchetat de DNA la ora actuala pentru acuzatii de coruptie.
Cu ocazia audierilor din comisia parlamentara de ancheta pentru investigarea posibilelor fraude la alegerile europarlamentare si la referendumul din data de 26 mai, Carmen Dan a oferit mai multe declaratii prin care isi exprima dorinta ca legislatia electorala sa fie schimbata. Spre exemplu, ministrul Afacerilor Interne a declarat ca nu intelege de ce este nevoie de paza armata la sectiile de votare.
Primind mai multe intrebari cu privire la sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, Carmen Dan a spus ca “acest sistem nu ar trebui sa fie in competenta si responsabilitatea exclusiva a unui serviciu special”. In acest context, ministrul Carmen Dan a oferit si o solutie, spunand ca “Autoritatea Electorala Permanenta ar putea sa preia aceste prerogative daca ne dorim un proces electoral transparent”. Totodata, Carmen Dan a mai declarat ca este de parere ca in acest fel “s-ar elimina suspiciunile ca in procesul electoral ar putea fi imixtiuni”.
Daniel Popescu, deputat USR de Diaspora, a fost primul care a reactionat pe aceasta tema, acuzand ca “in spatele unei false dorinte de aflare a adevarului despre alegerile din 26 mai, ancheta PSD-ALDE a virat in mod clar spre sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal”. Daniel Popescu avertizeaza ca “ne paste un mare pericol deoarece PSD a inteles ca in momentul in care se foloseste numararea electronica, cu chei de verificare, e mult mai greu sa te mai intelegi cu doi primari de-ai tai dintr-un colt de judet care sa isi mai completeze putin cifrele”. Nu in ultimul rand, cei de la USR au amintit ca Autoritatea Electorala Permanenta este o institutie controlata politic, drept pentru care nici nu s-ar putea pune in discutie posibilitatea ca SIMPV sa intre in atributiile sale.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212