Titus Corlatean, prezent la conferinta ministeriala UE-Balcanii de Vest
titus corlateanreuniuneueseecpministrul roman al afacerilor externesalonic
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a participat, joi, la Salonic, la conferinta ministeriala UE-Balcanii de Vest, organizata de Presedintia Elena a Consiliului UE.
La conferinta au luat parte ministri de externe si inalti oficiali din statele membre UE si din Balcanii de Vest, precum si reprezentanti ai institutiilor europene. Conferinta a fost inaugurata de viceprim-ministrul si ministrul afacerilor externe al Greciei, Evangelos Venizelos, reprezentand Presedintia in exercitiu a Consiliului UE, de ministrul italian al afacerilor externe, Federica Mogherini, reprezentand viitoarea Presedintie italiana a Consiliului UE, precum si de comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Füle.
In interventia din cadrul primei sesiuni a conferintei, dedicata temei '2004-2014: 10 ani de extindere si integrare europeana a Balcanilor de Vest', sustinuta si in calitate de Presedinte in exercitiu al Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est, ministrul Titus Corlatean a reiterat sustinerea ferma pe care Romania o acorda procesului de extindere a UE catre statele din sud-estul Europei, pe baza principiului meritelor proprii si a indeplinirii criteriilor de aderare, inclusiv in ceea ce priveste protectia drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. A exprimat totodata sprijinul pentru accelerarea in perioada urmatoare a procesului de aderare la UE si NATO a statelor din Balcanii de Vest.
In contextul evolutiilor actuale din vecinatatea UE, seful diplomatiei romane a evidentiat necesitatea unei contributii cat mai angajate a Uniunii pentru asigurarea pacii si stabilitatii, si a subliniat rolul politicii de extindere ca instrument strategic la dispozitia UE pentru proiectarea acestor obiective in regiune.
A subliniat, totodata, in context, necesitatea redefinirii viziunii politice a UE cu privire la vecinatatea sa estica, in sensul afirmarii mai pregnante a sprijinului pentru perspectiva europeana a partenerilor estici, precum R. Moldova, care au dovedit angajament constant si obtin rezultate convingatoare pe calea reformelor. A pledat, in context, pentru o abordare bazata pe conditionalitate inteligenta, dar si pe o oferta substantiala a Uniunii catre acesti parteneri. A apreciat sustinerea constanta sub mandatul Presedintiei Elene pentru obiectivele europene ale R. Moldova, avand ca principale repere liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii R. Moldova, care a avut loc recent, precum si perspectiva semnarii, cat mai curand posibil, pana la sfarsitul lunii iunie, a Acordului de Asociere si a celui de liber schimb cu R. Moldova.
Referindu-se la puterea transformatoare a politicii de extindere, vizibila indeosebi sub aspectul reformelor politice si economice intreprinse in statele din Balcanii de Vest in ultimii ani, ministrul Corlatean a subliniat ca extinderea UE catre regiunea Europei de Sud-Est trebuie sa constituie, in continuare, o prioritate pe agenda Uniunii, inclusiv dupa alegerile europene din luna mai a.c. si stabilirea noii configuratii institutionale la nivel UE.
De asemenea, seful diplomatiei romane a mentionat proiectele Presedintiei romane in exercitiu a SEECP, avand ca principal scop sincronizarea initiativelor de cooperare din cadrul acestui Proces cu eforturile statelor din regiunea Europei de Sud-Est, de indeplinire a standardelor si obiectivelor de integrare europeana si euroatlantica. A prezentat activitatile organizate de Presedintia romana in exercitiu a SEECP, cu accent pe extinderea cooperarii si schimbul de experienta cu statele din regiune in domeniile combaterii coruptiei, reformei sistemului judiciar, cooperarii in domeniul afacerilor interne.
Ministrul roman al afacerilor externe a pus accentul si pe importanta unei cat mai bune coordonari intre statele din regiune in cadrul strategiilor macro-regionale, cum este Strategia europeana privind regiunea Dunarii. A subliniat necesitatea intensificarii cooperarii in domenii precum energia si transporturile, pentru asigurarea unei mai bune interconectivitati si a unei piete integrate a energiei intre statele din regiune.
In marja reuniunii, ministrul afacerilor externe a avut o serie de intalniri bilaterale cu comisarul pentru extindere si politica de vecinatate Stefan Füle si cu ministri prezenti la conferinta.