Publicatia britanica The Sunday Times a publicat un interviu cu Laura Codruta Kovesi, tema principala de discutie fiind aceea a faptului ca Uniunea Europeana nu ar mai fi atat de convinsa sa o numeasca in functia de procuror sef european. Jurnalistii britanici isi incep materialul cu o prezentare scurta a activitatii Laurei Codruta Kovesi la sefia Directiei Nationale Anticoruptie. Astfel, The Sunday Times noteaza ca “timp de cinci ani, cat a condus DNA, Laura Codruta Kovesi a trimis in inchisoare sute de oficiali corupti, castigandu-si astfel simpatia populatiei gratie luptei impotriva clasei politice corupte”.
Jurnalistii britanici nu se opresc aici si fac referire in continuarea materialului la piedicile care i-au fost puse in tara Laurei Codruta Kovesi de catre cei de la putere. Astfel, The Sunday Times scrie ca Laura Codruta Kovesi “a fost concediata anul trecut si i-a fost interzis sa paraseasca tara si sa vorbeasca cu presa”. Conform publicatiei britanice, Kovesi s-a aparat spunand ca cei de la putere au decis sa o dea afara, fara ca ea sa poata face apel, fara sa fie chemata si sa ii fie aratate plangerile care au fost formulate impotriva sa. In aceste conditii, Kovesi spune ca eliberarea ei din functie s-a facut “asa, pur si simplu”.
Fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie se intreaba retoric “de ce au facut-o?”, insa nu ezita sa isi dea imediat un raspuns - “Pentru ca imi faceam treaba”. Insa, Laura Codruta Kovesi decide sa mearga si mai departe si spune ca atacul celor de la putere nu a fost un atac asupra sa, ci “un semnal trimis judecatorilor si procurorilor”. Explicand cu subiect si predicat despre ce este vorba, Kovesi sustine ca mesajul pe care cei de la putere au vrut sa il transmita nu ar fi fost nimic mai mult decat o avertizare pentru ceilalti - “daca intindeti coarda, veti pati ca ea!”.
Vorbind despre piedicile care i-au fost puse tocmai in perioada in care incerca sa isi sustina candidatura pentru functia de procuror sef european, Laura Codruta Kovesi spune ca ceea ce au facut cei de la putere nu a fost nimic mai mult decat “o incercare rusinoasa de a o impiedica sa ocupe aceasta functie”. Chiar daca procurorii au anulat in cele din urma masurile impuse de Adina Florea, acuzatiile vehiculate in acea vreme par sa cantareasca greu in economia desemnarii viitorului procuror sef european.
Lasand acest lucru la o parte, renumele pe care Laura Codruta Kovesi si l-a castigat in Romania s-ar putea sa ii sperie pe politicienii din alte tari care se confrunta cu probleme de coruptie. In aceste conditii, nu este exclus la reprezentantii europeni ai unor tari sa isi doreasca mai mult sa sprijine un candidat mai slab pentru aceasta functie! Negocierile pentru functiile europene de top sunt abia insa la inceput, drept pentru care inca nu avem de unde sa stim ceea ce se poate intampla in perioada urmatoare.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!