SUA se retrag azi din Tratatul Fortelor Nucleare. Implicatia Romaniei in prabusirea garantului pacii mondiale
suarusiachinatratatul privind fortele nucleare intermediare (inf)razboi nuclear
Statele Unite ale Americii vor finaliza, vineri, 2 august, procesul de retragere din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia. Tratatul reprezinta unul dintre pilonii securitatii strategice mondiale, fiind o garantie a pacii la nivel mondial, dintre marile puteri ale lumii. Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de catre fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov si fostul presedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei si SUA utilizarea de rachete cu o raza de actiune intre 500 si 5.500 de km si a pus capat crizei rachetelor declansate in 1980 prin desfasurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau indreptate catre capitale occidentale.
Decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia vine dupa ce, Casa Alba a oferit Rusiei un termen de sase luni, pentru a se conforma prevederilor cuprinse in tratatul semnat in anul 1987. Din cate se pare, SUA au constatat ca Rusia a incalcat tratatul. Inca din luna februarie, Donald Trump a declarat ca Rusia nu respecta prevederile tratatului si ca, daca nu se va conforma in jumatate de an, SUA se va retrage din tratat.
De la acea data, SUA au oferit Rusiei un termen de gratie in care sa se alinieze normelor din tratat. Ca urmare a faptului ca Rusia nu a facut demersuri in acest sens, desi au trecut sase luni de la avertisment, SUA au luat decizia finala de a nu mai face parte din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF).
CNN transmite ca retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) creste riscul declansarii unei curse a inarmarii, atat in SUA si Rusia, cat si in China. China nu este parte a tratatului, insa oficialii administratiei Trump considera ca tratatul a pus SUA in dezavantaj, deoarece China nu se confrunta cu nicio constrangere in dezvoltarea rachetelor nucleare cu raza intermediara in Pacific, noteaza CNN.
Actiunile SUA sunt privite de un inalt oficial ONU drept un pas catre un posibil razboi mondial nuclear. A disparut "o frana inestimabila in calea unui razboi nuclear”, a spus Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Acesta face un apel catre Rusia si SUA sa ajunga un consens, pentru a evita posibilele consecinte devastatoare.
Citeste si:
Anuntul SUA despre noile tarife vamale pentru China a ingenuncheat bursele
Rusia reactioneaza
Si Vladimir Putin, presedintele Rusiei, si-a transmis punctul de vedere cu privirea ruperii tratatului de catre SUA, inainte ca SUA sa faca aceasta miscare. Putin a spus ca, aca Statele Unite amplaseaza rachete atomice in Europa dupa ruperea acordului, Rusia va reactiuna in consecinta, lunad acelasi tip de masuri.
Vladimir Putin a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Rusia si-a suspendat participarea la acest tratat, incheiat intre SUA si Uniunea Sovietica in timpul Razboiului Rece, dupa ce Washingtonul a anuntat ca se va retrage din acesta dupa sase luni, exceptand situatia in care Moscova va inceta sa incalce prevederile pactului din 1987. Moscova neaga ca ar incalca prevederile Tratatului INF.
Federatia Rusa se va retrage din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) in urmatoarele sase luni, ca parte a raspunsului simetric dat retragerii SUA din acest tratat, a reiterat miercuri ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
Ministrul rus de Externe a transmis inca de sambata ca Moscova nu intentioneaza sa participe la o cursa a inarmarilor ”care a caracterizat Razboiul Rece”, dar va ”reactiona la amenintarile” care ar putea aparea in urma iesirii SUA din INF ”prin metode tehnico-militare”.
SUA si NATO acuza Rusia de incalcarea acestui acord strategic prin producerea si detinerea rachetei de croaziera 9M729/ SSC-8, despre care Statele Unite si Alianta Nord-Atlantica spun ca este mobila, dificil de depistat si ca poate lovi orice oras european.
Orice nerespectare din partea Rusiei a Tratatului privind Fortele Nucleare Intermediare reprezinta o puternica ingrijorare la nivelul NATO, a afirmat miercuri secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.
Rusia spune ca Scutul de la Deveselu contravine Tratatului INF
La randul ei, Rusia a invocat in repetate randuri faptul ca scutul antiracheta al NATO, aflat si in Romania, la Deveselu, ar putea fi folosit pentru lansarea de rachete nucleare, ceea ce ar incalca Tratatul INF.
Ministerul de Externe al Rusiei sustinea ca “Sistemul antiracheta de la Deveselu risca sa conduca la anularea Tratatului fortelor nucleare intermediare, iar responsabilitatea apartine SUA"
”Tratatul INF este foarte important, deoarece el elimina o categorie intreaga de arme nucleare, arme ce puteau ameninta Europa si aliatii NATO pana la eliminarea lor, prin acest tratat, la finalul anilor 1980. Respectarea acordurilor privind controlul armamentului este de mare importanta, mai ales cand vorbim despre tratate privind armele nucleare. Orice nerespectare a tratatului INF ar reprezenta o ingrijorare majora pentru Alianta”, a declarat Stoltenberg, raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor.
Citeste si:
MAE dedica o rubrica speciala pe pagina de internet referitoare la votul in strainatate pentru alegerea presedintelui Romaniei