Acelasi Dacian Ciolos explica in urma cu cateva zile ca in urma repartitiei functiilor de conducere stabilite in Consiliul European saptamana trecuta, candidatura Laurei Codruta Kovesi pentru postul de procuror-sef european ar urma sa se bucure de un nou argument, si anume principiul echilibrului geografic. Mai exact, la nivelul institutiilor importante de la Bruxelles, a existat de-a lungul anilor un principiu care prevedea ca si tarile est-europene sa aiba oameni in conducerile acestora.
Laura Codruta Kovesi ar putea fi un nume excelent pentru Parchetul European, aceasta dovedind de ce este in stare atat timp cat a condus Directia Nationala Anticoruptie din tara noastra. Acest lucru este stiut deja de toata lumea si pe plan european, insa lucrurile nu sunt atat de simple! Conform unor zvonuri aparute in urma cu aproximativ doua luni, mai multe tari est-europene nu o vor pe Kovesi in fruntea Parchetului European tocmai din acest motiv, trecutul ei la sefia DNA inspirand teama printre parlamentarii europeni cu probleme in justitie.
Liderul PLUS Romania, ales recent in fruntea grupului parlamentar Renew Europe, a anuntat la sfarsitul saptamanii ce tocmai s-a incheiat ca parlamentarii din grupul sau “vor ajuta noua presedintie a Consiliului Uniunii Europene sa ajunga la un acord cu Parlamentul European”. Primul pas in aceasta directie se pare ca este reprezentat de purtarea unor discutii cu parlamentarii francezi care fac parte din grupul Renew Europe, si asta pentru ca cel care ii este contracandidat lui Kovesi pentru ocuparea acestui post de procuror-sef european este chiar francezul Jean Francois Bohnert.
Conform informatiilor prezentate de una dintre cele mai importante televiziuni din Hexagon, TV5, Jean Francois Bohnert este favorit in acest moment pentru preluarea sefiei Parchetului National Financiar, echivalentul DNA din Franta. Bohnert ar urma sa ajunga la conducerea institutiei dupa ce mandatul actualei sefe Eliane Houlette a expirat deja. Numirea in functie a lui Bohnert ar urma sa fie facuta chiar printr-un decret al presedintelui Emmanuel Macron. In acest context, in cazul in care Bohnert ar urma sa primeasca o functie atat de importanta in Franta, Consiliul Uniunii Europene nu ar mai avea un motiv intemeiat pentru a se opune numirii Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european.
Consiliul Uniunii Europene l-a sustinut inca de la bun inceput pe candidatul francez pentru sefia Parchetului European, negocierile cu Parlamentul European esuand de fiecare data in ultimele luni. In cele din urma, din lipsa de timp, negocierile dintre cele doua institutii europene au fost sistate in luna mai, inainte de alegerile europarlamentare. Misiunea de numire a unui procuror-sef european ii revine asadar noii legislaturi de la Bruxelles!
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212