Romania si Bulgaria, copiii nu prea iubiti ai familiei europene
romania si bulgariaspatiul schengenuniunea europeanapiata muncii in europa
Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Au trecut, asadar, aproape 6 ani de atunci, un timp suficient pentru ca lucrurile sa se aseze si cele doua tari sa se integreze, cu drepturi depline, in marea familie europeana. Din pacate insa, lucrurile nu se prezinta deloc stralucit. Discriminare pe piata muncii, blocarea intrarii in Schengen, amenintari cu intoarcerea la sistemul de vize - iata cateva probleme foarte neplacute, chiar umilitoare, cu care se confrunta in momentul de fata Bucurestiul si Sofia.
Mai multe tari din Occident privesc ingrijorate apropierea lui 2014, anul in care bulgarii si romanii nu vor mai avea in mod oficial nicio restrictie sa se angajeze in alte tari ale Uniunii Europene. In special Marea Britanie este speriata de respectivul moment si a cerut o amanare de 7 ani pentru deschiderea pietei muncii pentru Romania si Bulgaria, motivul fiind ca un flux masiv de romani si bulgari i-ar destabiliza piata muncii.
Pana atunci insa, aceasta tara se descurca “cum poate”. Astfel, de la inceputul anului, Londra si-a pus in miscare formidabila sa masina birocratica pentru a incurca accesul candidatilor straini la locurile de munca britanice, facand astfel ca procedura sa dureze mai mult de sase luni si trimitand inevitabil bulgarii si romanii in meandrele muncii la negru.
O recenta ancheta a BBC a dezvaluit dedesubturile acestui sistem, filmand cu camera ascunsa incercarea unei femei de serviciu originare din Romania de a se angaja in Marea Britanie, prin intermediul unei agentii locale de ocupare a fortei de munca. In clipa in care femeia o intreaba pe angajata agentiei de ce este platita cu de trei ori mai putin decat obligatia legala minima pe ora, angajata agentiei ii rupe contractul si o arunca in strada.
Cam la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste libera circulatie. Ideea Olandei, de a repara “eroarea” aderarii premature a Bucurestiului si a Sofiei, in 2007, idee concretizata in incercarea de blocare a admiterii in Schengen, a gasit un sprijin viguros in tari ca Germania, Belgia si Finlanda. Iar Franta, prin campania sa impotriva tiganilor bulgari si romani si-a adus si ea contributia la acest demers. Insa cea care a formulat clar ce se afla in mintea tuturor este Marea Britanie, care a propus ca Romania si Bulgaria sa ramana in UE de forma (pana la urma este imposibil sa le expulzezi din Uniune), insa cetatenii lor sa fie supusi unui nou regim de vize.
Inchiderea frontierelor va da cu siguranta nastere unor sentimente antieuropene in cele doua tari, adancind in acelasi timp si problemele lor interne. Solutia? In opinia cotidianului bulgar Sega n-ar fi mare lucru de facut. Cetatenii ar putea, eventual, sa-si dirijeze furia catre conducatorii lor, care nu poarta doar responsabilitatea nefericirilor din tara, ci si pe cea a slabei prestatii pe plan extern, lipsite de fermitate si de coloana vertebrala.
“Primul ministru Boiko Borissov, care si-a pierdut aura de om providential in strainatate, ar putea de exemplu sa-l intrebe pe omologul sau britanic David Cameron daca asa vede el relatia lor amicala, atat de bine scoasa in evidenta in 7 august anul trecut la Londra. Nu erau ei atunci in stadiul tutuitului? “M-am pus de acord cu David...”, “I-am spus lui David...”, se dadea mare Borissov dupa vizita sa la resedinta din Downing Street. Sa ridice acum receptorul si sa-i zica lui Cameron: “Asculta, David, stii ce? M-am saturat!”