Subiectul legat de tara noastra si de ceea ce se intampla aici a fost prezentat in emisiunea “Tout une monde”. Asadar, vorbim despre una dintre cele mai ascultate emisiuni ale postului de radio elvetian. Materialul ce a avut ca tema principala de discutie ceea ce se intampla in ultima perioada in tara noastra a fost prezentat cu titlul “Ambiguitatile politicii romane fata de Uniunea Europeana”.
Jurnalistii elvetieni aduc in discutie problemele penale pe care le au liderii celor doua partide de guvernamant si noul val de euroscepticism sustinut de acestia.
Jurnalistii postului de radio RTS nu menajeaza Romania deloc, inca de la inceputul materialului descriind tara noastra drept “un ghimpe pentru Uniunea Europeana”. Elvetienii noteaza ca acest lucru se intampla in contextul in care Romania a preluat presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene la data de 1 ianuarie. In continuare, elvetienii vorbesc despre Romania ca fiind “una dintre cele mai sarace tari din UE si unul dintre principalii beneficiari de fonduri europene”.
Realizatorii emisiunii noteaza ca remarca conform careia Romania este un ghimpe pentru UE a fost facuta in contextul in care Guvernul de la Bucuresti s-a distantat tot mai mult de Bruxelles, devenind “unul dintre criticii sai cei mai ferventi”. Stim cu totii deja la acest moment, Romania s-a alaturat Ungariei si Poloniei in ultimii doi ani in tot acest proces de razvratire la adresa liderilor europeni.
Jurnalistii elvetieni recunosc ca este greu de raspuns la o asemenea intrebare in ziua de astazi. Postul elvetian este extrem de atent la nuante si remarca faptul ca “trebuie facuta o distinctie clara intre opinia publica si cea a unei parti a guvernului roman” in aceasta discutie. Realizatorii emisiuni mentioneaza foarte clar ca toate sondajele de opinie arata ca populatia este in continuare “foarte atasata de valorile europene”. Insa, in aceste conditii apare o noua intrebare - “De ce guvernul roman se distanteaza atat de tare de Uniunea Europeana?!”.
Incercand sa gaseasca raspunsuri la intrebarea de mai sus, realizatorii emisiunii postului de radio elvetian vorbesc in primul rand despre un oarecare oportunism electoral. Mai exact, acestia spun ca liderii guvernului roman incearca sa castige voturi in acele regiuni unde populatia se simte marginalizata pe plan european.
Apoi, jurnalistii elvetieni vorbesc despre faptul ca guvernul de la Bucuresti nu isi doreste sa se conformeze la ceea ce ii este transmis de la Bruxelles. Postul de radio remarca faptul ca Bucurestiul considera discursul de la Bruxelles “un atac la adresa suveranitatii sale”. In ultimele luni, Bruxelles-ul ataca tot mai des tara noastra, pe motivul modificarilor aduse legilor justitiei si Codurilor Penale. Bineinteles, atacurile sunt cat se poate de pertinente avand in vedere ca toate aceste modificari ale legislatiei fac ca lupta anticoruptie sa scada in intensitate.
Nu in ultimul rand, jurnalistii elvetieni ii aduc in discutie si pe toti liderii celor doua partide de guvernamant care au probleme cu legea. Acestia remarca ca guvernul de la Bucuresti face tot ce poate la ora actuala pentru a ii scapa de pedepse si de dosare, fara a mai tine cont de nimic altceva.
In cele din urma, postul de radio elvetian trage concluzia ca romanii se pregatesc sa traiasca un an policitic agitat, avand in vedere ca se apropie atat alegerile europarlamentare din luna mai, cat si alegerile prezidentiale de la finele anului.
Citeste si: Secretul succesului economic al celei mai dezvoltate tari din Europa
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212