Toate discutiile in legatura cu rezerva de aur a tarii noastre au inceput sa apara in spatiul media dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, si senatorul social-democrat Serban Nicolae au initiat un proiect de lege prin care Banca Nationala a Romaniei ar urma sa fie obligata sa aduca in tara intreaga rezerva de aur a tarii noastre plasata in strainatate la ora actuala. Pe acest subiect a intervenit si presedintele Klaus Iohannis, spunand ca acest proiect initiat de cei de la PSD nu demonstreaza decat disperarea celor din majoritatea guvernamentala PSD - ALDE cu privire la faptul ca nu vor avea banii necesari pentru anul 2019!
Desi aceasta tema de discutie nu a existat pe agenda publica din tara noastra in ultimii ani, Partidul Social Democrat s-a implicat cat a putut de mult pentru a o transforma intr-un subiect cat se poate de serios dezbatut la acest moment. In acest context, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a declarat miercuri seara intr-o interventie televizata ca Parlamentul ar trebui sa faca o comisie care sa analizeze situatia reala a rezervei de aur a tarii noastre.
Mai exact, Eugen Teodorovici propune ca aceasta comisie sa analizeze in primul rand contractul in baza caruia rezerva de aur a tarii noastre a ajuns la Banca Angliei. Teodorovici sustine ca “trebuie vazut care sunt costurile de chirie si cine sunt cei care dispun acum de acest aur”. Mai mult decat atat, seful finantelor din Romania da de inteles ca “in baza acestui aur se garanteaza, se pune gaj in anumite operatiuni internationale”.
Prin intermediul unei declaratii de presa, purtatorul de cuvant Dan Suciu transmite ca “toate informatiile solicitate de Teodorovici sunt disponibile public, atat in rapoartele anuale ale BNR, cat si in luarile de pozitii ale specialistilor bancii centrale”. In continuare, Suciu transmite ca “este regretabil ca ministrul de finante pune in discutie statutul rezervei de aur a tarii, fara sa tina cont de referintele respective”. Totodata, purtatorul de cuvant al BNR sustine ca Eugen Teodorovici “ar trebui sa stie ca garantia oferita de BNR pentru imprumuturile statului roman are la baza si valoarea rezervei de aur, iar aceasta valoare ii permite diminuarea costurilor de finantare”.
Acelasi Dan Suciu precizeaza ca Romania are deschis contul la Banca Angliei inca de dinainte de 1990, BNR monitorizand atent contul de aur in fiecare an. Mai exact, Suciu transmite ca Banca Nationala “a efectuat trei actiuni de verificare a contului de aur in 2016, 2017 si 2018”. Urmatoarea verificare a contului este programata pentru a doua parte a acestui an!
Banca Angliei este la aceasta ora una dintre cele mai prestigioase si mai sigure banci centrale din lume, conform spuselor purtatorului de cuvant al BNR. Dan Suciu mai precizeaza ca “efectuarea de operatiuni printr-un astfel de cont se realizeaza numai in baza instructiunilor transmise de BNR catre Banca Angliei, aurul detinut in acest cont neputand fi utilizat de catre custode”. Astfel, BNR demonteaza toate suspiciunile pe care Eugen Teodorovici le-a introdus in aceasta discutie.
Ultimele NOUTATI
Romania pregateste o ecotaxa obligatorie! Vezi cum te va afecta si ce poti face
Exodul patronilor! Antreprenorii romani isi muta firmele in strainatate, speriati de taxe si impozite
Bani cu nemiluita! Cum au reusit bancile din Romania sa bata recordul de profit in 2024
Taxa surpriza aparuta in ultimele momente ale lui 2024. Cine e bun de plata?
Ce nu ti se spune niciodata inainte de a te imprumuta la banci: CSALB avertizeaza!
Locuri de munca in strainatate: ce meserie trebuie sa stapanesti, ca sa ai sanse de angajare in Finlanda, Olanda sau Norvegia. Salarii de mii de euro in mana!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si
Bani cu nemiluita! Cum au reusit bancile din Romania sa bata recordul de profit in 2024
Taxa surpriza aparuta in ultimele momente ale lui 2024. Cine e bun de plata?