Reporters Sans Frontieres: Companiile de presa din Romania au fost transformate din ce in ce mai mult în instrumente de propaganda politica
Organizatia internationala Reporters Sans Frontieres (RSF), fondata in anul 1985 si care are ca obiect de activitate apararea libertatii presei, a dat publicitatii cea mai recenta editie a raportului privind libertatea mass-media in 180 de tari. Clasamentul mondial al libertatii presei este intocmit anual de RSF, incepand din anul 2002.
Tendinta evidentiata in ultima editie a raportului RSF, care se refera la anul 2018, este aceea de crestere a mediafobiei manifestate de liderii politici, iar acest lucru nu este valabil doar in tari cunoscute pentru regimurile lor autoritare (cazul Turciei si al Egiptului).
Conform raportului, "din ce in ce mai multi lideri politici nu mai vad in presa un partener si un garant al democratiei, ci un inamic al regimurilor (care se considera democratice) din tarile lor."
In clasamentul 2018 al libertatii presei, primul si ultimul loc sunt ocupate de aceleasi tari ca si in 2017, respectiv de Norvegia si Coreea de Nord.
Daca libertatea presei pare a fi la ea acasa in Europa, se remarca totusi o eroziune a "modelului european". Astfel, tarile cu cel mai mare declin al libertatii presei fata de editia precedenta a studiului sunt tari europene: Malta a coborat 18 pozitii, Repubica Ceha a pierdut 11 locuri, Serbia -10, Slovacia - 10.
Doar in 9% din cele 180 de tari evaluate libertatea presei a primit calificativul "bine". 17% dintre tari sunt la nivelul de "rezonabil", in 35% libertatea presei intampina "probleme semnificative", in 27% situatia libertatii presei este "dificila", iar in 12% este "grava".
Norvegia conduce in topul tarilor unde libertatea presei este respectata, urmata de Suedia, Olanda, Finlanda, Elvetia, Jamaica, Belgia, Noua Zeelanda, Danemarca si Costa Rica.
Germania ocupa pozitia a 15-a a clasamentului, Canada - pozitia a 18-a, Franta - locul 33, Marea Britanie - 40, Statele Unite - 45.
In mod oarecum straniu, in ceea ce priveste libertatea presei, Romania se situeaza pe pozitia 44 (calificativ "rezonabil"), inaintea Statelor Unite, Italiei (46), Maltei (65), Japoniei (67), Croatiei (69), Ungariei (73), Greciei (74), Israelului (87).
Cele 10 tari de la coada clasamentului, acolo unde RSF este de parere ca situatia libertatii presei este "foarte grava", sunt: Coreea de Nord - locul 180, Eritreea (stat in N-V Africii, locul 179), Turkmenistan (178), Siria (177), China (176), Vietnam (175), Sudan (174), Djibouti (173), Cuba (172), Guineea Ecuatoriala (171).
In ceea ce priveste libertatea presei in Romania, RSF comenteaza: "
Companiile de presă din România au fost transformate din ce în ce mai mult în instrumente de propagandă politică (mai ales în anii electorali), astfel că politizarea excesivă a presei, mecanismele corupte de finanÅ£are, politicile editoriale subordonate intereselor patronilor ÅŸi infiltrarea agenÅ£ilor serviciilor de informaÅ£ii au devenit un lucru curent."
Sursa foto: pexels.com