Rectificare bugetara 2018: Guvernul pune Presedintia pe butuci prin reducerea finantarii
administratia prezidentialapalatul cotrocenirectificare bugetaramadalina dobrovolschiklaus iohannis
In urma ultimei rectificari bugetare, Guvernul Dancila a taiat masiv fondurile Administratiei Prezidentiale, fara niciun fel de argumente plauzibile, riscand astfel blocajul total al uneia dintre cele trei institutii fundamentale ale statului.
Intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Dobrovolschi, a criticat Guvernul pentru rectificarea bugetara prin care s-a redus considerabil bugetul Administratiei Prezidentiale, afirmand ca “Guvernul blocheaza angajamentele internationale ale tarii noastre”.
Purtatorul de cuvant a atacat in termeni duri actiunile Guvernului Dancila, sustinand ca “dupa ce in repetate randuri, actuala majoritate parlamentara a incercat sa amputeze prerogativele presedintelui Romaniei, acum Guvernul apeleaza la aceasta forma de sabotaj bugetar. (...) Aici nu este vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul roman, dar si despre cetatenii sai.”
In urma discutiilor pe care Administratia Prezidentiala le-a avut cu reprezentantii Guvernului, in care a explicat de ce o rectificare de aproximativ 19% din bugetul aprobat ar bloca activitatea prezidentiala in acest an, prezentand cu argumente toate necesitatile pentru finaintare din al treilea trimestru al acestui an, reprezentatii Guvernului au ignorat toate argumentele:
“Avem astfel dovada clara ca reducerea bugetului Administratiei Prezidentiale este o decizie arbitrara, bazata pe ratiuni strict politice. In aceste conditii, Guvernul il impiedica pe Presedintele Romaniei sa isi duca la indeplinire exercitarea atributiilor sale constitutionale”.
Summitul celor 3 mari, imposibil de organizat fara fonduri
Pe data de 17 si 18 septembrie va avea loc in Romania Summitul celor 3 mari, in care invitati vor fi 12 sefi de stat din Europa Centrala si de Sud-Est, presedintele Comisiei Europene, dar si personalitati de nivel inalt din SUA, in total numarandu-se aproximativ 600 de participanti, printre care si oameni de afaceri si alti oficiali din toate cele 12 state ale Initiativei, dar si din Rep. Moldova, Ucraina, Georgia si Balcanii de Vest.
Summit-ul are ca scop omologarea unor liste prioritare de dezvoltare in domeniul transport, energie si digital cu scopul dezvoltarii economice a statelor regiunii. Altfel spus, in joc este o imensa oportunitate pentru Romania de a cunoaste o crestere economica cum nu a mai vazut de dinainte de Al Doilea Razboi Mondial.
In loc sa contribuie, Guvernul a ales sa saboteze efectiv viitorul Romaniei, ceea ce ar putea avea consecinte catastrofale prin ratarea oportunitatilor economice, transmitand partenerilor externi ca Romania incalca angajamentele internationale.
Mai mult de atat, Guvernul poate aduce Administratia Prezidentiala in stadiul de a nu-si mai putea plati firmele contractate pentru diferite servicii:
“Astfel, Administratia Prezidentiala va avea dificultati majore in a-si onora obligatiile contractuale aflate in derulare si a sustine activitatea institutiei in semestrul II al anului 2018, achizitiile necesare pentru activitatile oficiale fiind imposibil de realizat la nivelul care a fost planificat. Totodata, exista riscul ca Administratia Prezidentiala sa fie actionata in judecata de furnizorii si prestatorii care nu vor putea fi platiti conform contractelor care sunt in desfasurare”.
Prin sabotarea activitatii prezidentiale, Guvernul incalca Legea nr. 47/1994 care reglementeaza serviciile din subordinea presedintelui Romaniei si care spune ca “Administratia Prezidentiala stabileste relatii de colaborare cu autoritatile publice si primeste sprijinul acestora in vederea infaptuirii prerogativelor si exercitarii competentelor ce revin Presedintelui Romaniei”.
Citeste si:
Sanctiunile economice isi fac efectul: investitorii incep sa se retraga din Iran