PSD vrea sectii separate la europarlamentare si referendum, desi legea prevede altceva. PNL: Dragnea recidiveaza
referendumalegeri europarlamentare 2019sectii votare
Anuntul facut de PSD conform caruia ar vrea sectii separate la europarlamentare si referendum, a starnit noi intrigi intre Opozitie si Putere. Ludovic Orban, liderul PNL, acuza partidul lui Liviu Dragnea de "cochetarie cu infractiuni".
Liderul PNL, Ludovic Orban, afirma, in contextul in care PSD a anuntat ca vrea sectii separate la europarlamentare si referendum, ca liderii social democrati "nu se dezmint si cocheteaza cu infractiuni legate de referendum". La randul ei, Raluca Turcan afirma ca "Dragnea recidiveaza la referendum" si "ar face orice ca sa blocheze votul romanilor".
Orban precizeaza ca sectiile de votare sunt in mod obligatoriu comune, conform Legii 3/2000.
"Avertizez atat liderii PSD, cat si functionarii din cadrul Guvernului, ca ingradirea liberului exercitiu al dreptului de a alege, inclusiv in cazul referendumului, constituie infractiune si este prevazuta de Codul Penal.
Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, in forma aflata in vigoare, prevede in clar obligativitatea organizarii sectiilor de votare comune in cazul in care referendumului este organizat concomitent cu alegerile europarlamentare.
Aceasta prevedere se regaseste la articolul 15 indice 1, alineatul 2: 'ambele scrutine se realizeaza in cadrul acelorasi sectii de votare, operatiunile electorale fiind indeplinite de catre aceleasi birouri electorale, constituite potrivit legii' (Portalul Legislativ al Ministerului Justitiei: detalii aici) ", arata liderul PNL intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com.
PNL atrage astfel atentia asupra faptului ca o eventuala modificare a cadrului normativ, printr-o OUG, in sensul organizarii unor sectii de votare separate pentru referendum, ii expune atat pe initiatori, cat si pe cei care se afla in circuitul de avizare riscului de a intra sub incidenta legii penale.
"Aceasta intrucat scopul unui eventual astfel de act normativ este in mod vadit acela de a impiedica liberul exercitiu al dreptului de a alege, infractiune asimilata de Codul Penal si in cazul referendumului.
In acelasi timp, este o impiedicare a exercitarii cu buna-credinta a drepturilor si libertatilor, prevazuta ca infractiune de Legea raspunderii ministeriale", potrivit sursei citate.
Liberalii arata ca o eventuala reglementare prin OUG "este in mod cert neconstitutionala".
"In acelasi timp, tinem sa mai sublinem faptul ca o alta informatie propagata de PSD este falsa si face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu exista nicio recomandare a Comisiei de la Venetia, privitoare la Codul de bune practici in materie de referendum, care sa contravina organizarii concomitente a referendumului odata cu alte tipuri de alegeri.
De altfel, recent chiar Curtea Constitutionala a constatat faptul ca o eventuala interdictie de acest tip reprezinta o incalcare a Legii fundamentale", conchide documentul.
Turcan: Dragnea recidiveaza la referendum!
La randul sau, prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan afirma ca "Dragnea recidiveaza la referendum", iar o astfel de masura este menita sa impiedice romanii sa ajunga in sectiile de votare.
"Liviu Dragnea este in panica totala si ar face orice ca sa blocheze votul romanilor in 26 mai! Condamnat penal pentru fraude la referendum, Liviu Dragnea vrea sa impiedice romanii sa ajunga in sectiile de votare ca sa-si exprime votul!
Este disperat pentru ca stie deja ce vor raspunde romanii la intrebarea pe care Presedintele Romaniei o va adresa la referendum. De aceea, si-a pus slugile sa blocheze atat alegerile pentru Parlamentul European, cat si referendumul, prin organizarea a 2 sectii distincte de votare", a scris Turcan pe Facebook.
Reactia PNL vine dupa ce in spatiul public au aparut informatii potrivit carora PSD se pregateste sa dea o ordonanta de urgenta pentru ca alegerile europarlamentare si referendumul sa fie organizate in sectii de votare separate.
Va amintim ca Mircea Draghici, coordonatorul campaniei electorale a PSD, a confirmat, joi, ca vor fi organizate sectii de votare separate pentru alegerile europarlamentare si pentru referendumul pe Justitie.
"Legea nu ne permite decat sectii de votare diferite. Aduceti-va aminte ca, atunci cand a fost organizat un referendum in paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost sectii de votare diferite", a sustinut Draghici, citat de Mediafax.
Si deputatul PSD Catalin Radulescu a venit cu acelasi argument.
"Obligatoriu ca trebuie sa fie sectii separate. Nu poti sa faci la aceeasi sectie, pentru ca, daca este sa fim corecti, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregatim pentru aceste alegeri europarlamentare si toate partidele s-au pregatit si se pregatesc (...) . Desigur ca vor fi sectii separate, nu poate sa fie o sectie, in aceeasi sectie lumea sa vina sa voteze la europarlamentare si dupa aceea sa primeasca o lista cu o intrebare.
Deci vor fi sectii separate, cine vrea sa mearga la acest referendum, care oricum, toate institutiile europene, asa cum stiti, nu-l recomanda, toate institutiile europene spun foarte clar ca un referendum nu trebuie facut in acelasi moment cu niste alegeri, pentru ca denatureaza si sensul alegerilor", a spus Radulescu, joi dimineata, la RFI Romania.
In 2009, au fost sectii comune de votare
In 2009, atunci cand presedintele Traian Basescu a decis sa organizeze un referendum national privind numarul de parlamentari, simultan cu alegerile prezidentiale, au existat sectii comune de votare.
Potrivit AEP, in 2009, Guvernul Boc a dat o ordonanta de urgenta care a prevazut ca pentru "desfasurarea celor doua scrutine (referendumul national, respectiv alegerile pentru presedintele Romaniei, turul I) s-au utilizat aceleasi sectii de votare (delimitare, numerotare si local destinat votarii) ."
Mai mult, stampilele birourilor electorale, stampila de control a sectiilor de votare, stampila cu mentiunea "VOTAT", precum si timbrul autocolant utilizate la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009 au fost aceleasi care au fost folosite pentru alegerea presedintelui Romaniei.
Si, totusi, Legea nu e de partea PSD
Iata articolul din legea 3/2000 care arata ca social-democratii nu au dreptate cand spun ca trebuie sa faca sectii separate de votare:
Art 15.
(1) In situatia in care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfasurat pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, respectiv pentru alegerea presedintelui Romaniei ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea si desfasurarea referendumului se realizeaza potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz. (2)
In situatia prevazuta la alin. (1), ambele scrutine se realizeaza in cadrul acelorasi sectii de votare, operatiunile electorale fiind indeplinite de catre aceleasi birouri electorale, constituite potrivit legii.
"PSD vrea sectii separate ca sa invalideze referendumul"
Florina Presada, senator USR, a fost prima care a transmis, miercuri, ca PSD se pregateste sa dea o ordonanta de urgenta pentru ca alegerile europarlamentare si referendumul sa fie organizate in sectii de votare separate.
"Ce ironie! La 10 ani dupa ce PSD (parte a coalitiei cu PDL in Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol in Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune ca in cazul organizarii simultane de alegeri si referendum, se folosesc aceleasi sectii de votare, azi, acelasi PSD se pregateste sa anuleze masura, tot prin OUG. Vrea sa separe sectiile de votare in care cetatenii vor vota pentru alegerile europarlamentare si la referendumul convocat de Presedinte in data de 26 mai 2019", arata Florina Presada pe Facebook.
Senatorul USR sustine ca PSD urmareste astfel invalidarea referendumului din lipsa de cvorum, in conditiile in care oricum voturile nu vor fi inregistrate prin sistemul electronic.
"Miza nu este alta decat folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot - SIMPV. In acest moment, exista baza legala pentru folosirea SIMPV DOAR in cazul alegerilor europarlamentare.
Va reamintesc ca am depus o initiativa legislativa pentru ca SIMPV sa poata fi folosit si in cazul unui referendum, insa initiativa e blocata la Camera Deputatilor in comisiile de specialitate (dupa ce a fost respinsa de Senat in data de 25 februarie 2019, desi avea raport de admitere cu amendamente de la Comisia Juridica si era in regula din punct de vedere tehnic).
Referendumul convocat de presedinte are nevoie de un cvorum de prezenta pentru a fi validat, asadar PSD spera, probabil, ca acesta va fi greu de dovedit in lipsa SIMPV, de unde si separarea sectiilor de votare.
Totodata, separarea sectiilor de votare intre alegeri europarlamentare/referendum ar putea duce la o prezenta mai mica atat la votul pentru alegeri, dar si la referendum. Or, toate sondajele ne arata ca la o prezenta mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%.
Nu in ultimul rand, doua randuri de sectii de votare inseamna dublarea cheltuielilor - de la cheltuieli cu infrastructura pana la plata membrilor din birourile electorale ale sectiilor de votare", sustine Presada.