PSD si-a demis propriul Guvern. Motiunea a trecut, insa cine a pierdut cu adevarat?
a picat guvernulmotiune de cenzura 21 iulie 2017sorin grindeanupremierul romaniei
Traim in tara tuturor posibilitatilor si in mare parte toata grozavia care se petrece pe scena politica ni se datoreaza, caci datorita (sau din cauza, depinde de unghiul de abordare al subiectului!) noua au ajuns la conducerea tarii aceste personaje.
Parca desprinsa dintr-un basm cu final nefericit, imaginea zilei i-a surprins pe politicienii romani aflati la putere in timp ce aplaudau in plenul Parlamentului caderea propriului Guvern. Ba chiar unii parlamentari-ministri au votat impotriva lor.
Asa cum era de asteptat, motiunea de cenzura a trecut, cu 241 de voturi pentru, premierul Sorin Grindeanu fiind demis astazi de Parlament.
UPDATE 16:00: Motiunea a trecut, PSD-ul a pierdut
Majoritatea comentarilor si analistilor politici arata ca desi motiunea a trecut, partidul aflat la Guvernare nu are decat de pierdut in urma acestei actiuni - atat sprijin si putere in interiorului partidului, cat si din simpatia propriilor alegatori.
"PSD a pierdut pe toate planurile. Faptul ca in ultimul moment s-a dat acest ordin ca votul sa fie cu bilele la vedere, faptul ca dl Dragnea insusi a ramas in sala ca sa arunce un ochi, sa stie cei care voteaza ca e acolo arata ca acest partid e condus prin frica. I se poate spune acestei motiuni motiunea fricii. Faptul ca ea a trecut nu face decat sa creeze PSD-ului si alte probleme", a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi 24.
UPDATE: 14:00 Reactia lui Sorin Grindeanu dupa demiterea din functie
"Important este ca romanii sa simta cat mai putin efectele acestei crize politice. PSD nu inseamna Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Acest partid trebuie sa ramana unit. Voi ramane in PSD; care nu trebuia sa treaca printr-o asemenea incercare, sa-si dea jos propriul guvern pt ca asa vrea un singur om", a declarat Sorin Grindeanu.
Acesta a mentionat si ca isi doreste ca in 6 luni, Romania sa nu ajunga intr-o situatie similara si ii multumeste lui Victor Ponta pentru sustinere.
"Ii multumesc lui Victor Ponta, apreciez foarte mult ce a facut in ultimele zile. Am ales calea cea mai grea, sa nu accept functii, compromisuri, sa nu fac intelegeri mai mult sau mai putin oculte, sa nu ma rog de nimeni, sa nu negociez cu nimei, ci sa fiu corect, transparent si sa-mi fac datoria pana la capat. Asa voi face intr-un mod onest. Aveam aceasta datoria fata de tara noastra", mai spune Grindeanu.
-----------------------------
Totusi, Sorin Grindeanu nu va parasi imediat Palatul Victoria. Conform legislatiei in vigoare, activitatea Cabinetului demis va continua prin asigurarea interimatului, misiunea sa limitandu-se insa la administrarea curenta a tarii.
"Guvernul al carui mandat a incetat potrivit alineatelor (1) si (2) indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern", arata art. 110, alin. (4) din Constitutie.
Ce urmeaza dupa demiterea Executivului
Alin. (2), art. 103 al Legii fundamenta;e stipuleaza ca pentru functia de prim-ministru ar trebui desemnat un candidat de catre seful statului, in urma consultarii cu partidul care are majoritate absoluta in Parlament.
In fapt, nicio formatiune parlamentara nu face singura majoritatea, iar Guvernul Grindeanu a fost numit de coalitia PSD-ALDE.
Dupa ce va fi desemnat candidatul pentru functia de prim-ministru, acesta are 10 zile da dispozitie pentru a primi votul de incredere al Parlamentului - atat pentru program, cat si pentru intreaga lista a Executivului.
Presedintele Iohannis a anuntat deja ca luni vor avea loc primele consultari cu partidele parlamentare pentru stabilirea noului Cabinet. Cine credeti ca va fi urmatorul premier al Romaniei?
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro