Prima provocare a Romaniei la Presedintia Consiliului UE: Trebuie sa medieze Brexit-ul
brexitmarea britaniepresedintia consiliului uniunii europenepolitica externa
Abia ce s-au terminat ceremoniile oficiale de preluare a Presedintiei Consiliului European, ca Romania trebuie sa isi intre in atributiuni, si nu oricum, ci oferind o solutie la una dintre cele mai acute probleme care framanta in acest moment Uniunea Europeana: Brexit-ul.
In Marea Britanie, Camera Comunelor a respins acordul de iesire din UE in forma negociata de Guvernul Theresa May, iar Opozitia a introdus motiune de cenzura. Liderii europeni cer Marii Britanii sa-si clarifice urgent intentiile, avand in vedere apropierea datei de 29 martie, cand Brexit-ul devine oficial. Sustinatorii ramanerii in Uniune cer tot mai insistent alegeri anticipate si un nou referendum. Va fi capabila tara noastra sa gestioneze aceasta situatie?
Romania, ca tara care exercita presedintia Consiliului UE, face un apel si doreste unitatea celor 27 de membri
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba regreta rezultatul votului din Camera Comunelor, dar il considera previzibil.
”Regretam rezultatul votului, dar era un rezultat la care lumea se astepta,” a declarat Ciamba pentru Mediafax, ”in sensul ca singurul element de noutate este ca este un scor mult mai prost decat asteptarile din ultimele zile. Pasii urmatori sunt in mana guvernului britanic si a primului ministru May. Romania, ca tara care exercita presedintia Consiliului UE, face un apel si doreste sa ne exprimam in continuare unitatea celor 27 de membri. La momentul acesta, trebuie sa vedem ce se va intampla maine (miercuri - n.r.), este vorba de motiune.”
El a asigurat ca autoritatile romane sunt in contact cu toti partenerii europeni pentru o coodonare a eforturilor.
”Continuam pregatirile pentru varianta cea mai proasta, cea a iesirii Marii Britanii dezordonata. Avem pregatirile care sunt atat la nivel comunitar de legislatie care trebuie adoptata, cat si la nivel national. Deci fiecare stat membru va continua pregatirile in aceasta directie. Vom vedea si celelalte elemente vizand procesul politic. Nu cred ca e cazul sa creem o spaima sau sa consideram ca la acest moment este foarte clar ca exista o iesire a Marii Britanii fara intelegere. Revin la asigurarile facute de ministrul de Externe britanic despre faptul ca drepturile cetatenilor europeni care se afla pe teritoriul Marii Britanii nu vor avea de suferit in cadrul unei iesiri dezordonate, ci vor avea acelasi tratament ca si cel prevazut in acordul de iesire.”
Juncker regreta respingerea acordului de catre Camera Comunelor
Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, regreta ca Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor si a cerut Marii Britanii sa clarifice urgent intentiile privind procedura Brexit.
"Am luat nota cu regret de rezultatul votului din aceasta seara din Camera Comunelor,” transmite Juncker. ”UE va continua ratificarea acordului de retragere, care este un compromis corect si cea mai buna intelegere posibila. Va reduce daunele provocate de Brexit cetatenilor si afacerilor din intreaga Europa. Este singurul mod ordonat prin care Marea Britanie se poate retrage din UE.
Comisia Europeana si in special negociatorul nostru sef Michel Barnier au investit timp si eforturi imense pentru a negocia acordul de retragere. De-a lungul acestui proces, am dovedit creativitate si intelegere. Impreuna cu presedintele CE Donald Tusk, am dovedit bunavointa, oferind clarificari aditionale si reasigurari, in schimbul de scrisori din aceasta saptamana cu premierul Theresa May.
Riscurl unei retrageri dezordonate a Marii Britanii din UE s-a marit odata cu acest vot. Desi nu ne-am fi dorit asa ceva, Comisia Europeana va lua masuri de prevenire, pentru a fi pregatiti de orice eventualitate.
Indemn Marea Britanie sa isi clarifice intentiile cat mai rapid posibil. Nu prea mai este timp," avertizeaza Jean-Claude Juncker.
Presedintele Consiliului European Donald Tusk cere anularea Brexit-ului
"Daca este un acord e imposibil - si nimeni nu vrea iesirea fara acord - atunci cine va avea, in sfarsit, curajul sa spuna care este singura solutie pozitiva?" intreaba Tusk prin Twitter.
Presedintele PE, ingrijorat pentru viitorul cetatenilor europeni
Presedintele Parlamentului European Antonio Tajani este preocupat de efectele votului de marti seara asupra cetatenilor europeni.
"Votul de la Londra pe tema Brexit este o veste proasta. Primele noastre ganduri sunt la cei 3,6 milioane de cetateni europeni aflati in Marea Britanie si la britanicii care traiesc in spatiul comunitar. Au nevoie de certitudini privind viitorul. Noi luptam permanent pentru ei," a transmis Antonio Tajani prin Twitter.
Theresa May: datoria mea este sa respect vointa britanicilor i sa indeplinesc Brexit-ul
Dupa votul din Camera Comunelor, premierul Theresa May a solicitat un vot de incredere in guvernul sau.
”In primul rand, trebuie sa clarificam daca acest guvern se mai bucura de increderea Camerei Comunelor,” a declarat in sedinta din plen premierul Theresa May, imediat dupa aflarea rezultatului votului. ”Eu cred ca da, insa avand in vedere diferenta de voturi si importanta votului din aceasta seara, este dreptul celorlalti sa testeze acest lucru, daca doresc. Daca Opozitia va depune o motiune de cenzura, as dori ca aceasta sa fie dezbatuta maine (miercuri - n.red.). Daca increderea in guvern va fi mentinuta, va trebui sa avem intaniri cu toti cei implicati, pentru a stabili ce trebuie facut. Guvernul va aborda aceste discutii intr-un spirit constructiv... (aici, Theresa May este intrerupta cateva clipe de vociferarile Opozitiei - n.red.)
As vrea sa fac doua asigurari: strategia guvernului nu este sa amane data de 29 martie pentru iesirea din UE. Raman la convingerea ca solutia cea mai buna este sa iesim in mod ordonat, cu un acord bun (noi vociferari - n.red.) si mi-am dedicat o buna parte din ultimii doi ani negociind un astfel de acord. Cea de-a doua este pentru poporul britanic, care a votat acum doi ani si jumatate pentru parasirea Uniunii Europene. Am devenit prim-ministru imediat dupa acel referendum, datoria mea este sa il implementez si intentionez sa fac asta. Fiecare zi care trece fara a rezolva aceasta problema aduce mai multa nesiguranta, amaraciune si ingrijorare.
Guvernul a ascultat mesajul Camerei Comunelor din aceasta seara, dar cer parlamentarilor din ambele tabere sa asculte poporul, care doreste aceasta problema rezolvata, si sa lucreze impreuna cu guvernul pentru asta.”
Liderul Laburistilor Jeremy Corbyn initiaza motiune de cenzura
Asa cum promisese de mai multa vreme, liderul Laburistilor Jeremy Corbyn a anuntat imediat ca vor initia motiunea de cenzura impotriva guvernului.
”Theresa May a ajuns la capatul liniei,” apreciaza Corbyn. ”In ultimii doi ani, a avut o singura prioritate: Partidul Conservator. Principiul sau de guvernare, bazat pe amanare si respingere, a ajuns la capat. Nu mai poate crede in mod serios ca, dupa doi ani de esecuri, mai este in stare sa negocieze un acord bun pentru oamenii acestei tari. Cea mai importanta problema pe care o avem in fata noastra este ca guvernul a pierdut increderea parlamentului si tarii. (moment in care Theresa May clatina din cap, semn ca nu e de acord cu afirmatia - n.red.). Depunem motiune de neincredere in acest guvern!”
In cursul serii, Partidul Laburist (de opozitie) a inceput campania de mediatizare a motiunii. Interesant este ca - printre promisiunile laburistilor - nu se afla cea de anulare a Brexit-ului.
”Avem nevoie de alegeri generale,” suna cateva din mesajele Opozitiei, ”iar Partidul Laburist poate sa ofere un guvern in stare sa negocieze un acord Brexit bun pentru popor, reconstruind Marea Britanie pentru cei multi, nu pentru cativa oameni.”
Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca Romania are sansa sa fie tara in a carei presedintie UE s-a consolidat
”Brexit - Un vis urat, din care Marea Britanie s-a trezit. Asa cum anticipam in ultima postare, a inceput batalia pentru ramanerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Uniunea Europeana. In urma votului dat azi in Parlamentul de la Londra, Regatul Unit nu mai are conditiile politice si legale pentru a parasi Uniunea Europeana,” scrie Basescu pe Facebook.
”Vor exista alegeri parlamentare anticipate si va fi organizat un nou referendum pentru Brexit, referendum prin care electoratul Regatului Unit isi va readuce tara inapoi in Uniunea Europeana. Este o sansa uriasa pentru Uniunea Europeana sa ramana unita si intreaga, iar Romania are sansa sa fie tara in a carei presedintie UE s-a consolidat, in loc sa fie tara in mandatul careia Uniunea Europeana s-a micsorat. Din acest moment Romania are sansa unui mandat de succes. Oare avem capacitatea sa ne jucam sansa?”
Marea Britanie, primul test al Presedintiei romane la Consiliul European
Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu considera ca situatia din Marea Britanie reprezinta primul test pentru Presedintia romana la Consiliul UE.
”Romania trebuie sa demonstreze leadership, sa inteleaga responsabilitatea pe care o are in acest moment in calitate de Presedinte al Consiliului UE si sa poarte discutii directe cu partenerii britanici si cu liderii europeni. Tara noastra poate lucra cu toti acesti actori pentru a propune acele solutii constructive in vederea asigurarii protectiei cetatenilor europeni. Ne aflam in acel moment in care o Presedintie la Consiliul UE poate avea o contributie pozitiva. Romania are atuurile necesare pentru un astfel de rol,” apreciaza Negrescu.
”Acum trebuie sa actionam unitar, sa demonstram consens national, pentru a-i proteja pe cei aproximativ 400.000 de romani care traiesc in Marea Britanie, deoarece un scenariu no-deal inseamna ca acestia sa nu mai beneficieze de drepturile pe care le aveau pana in prezent. Ma refer aici la dreptul de resedinta, dreptul de munca sau avantajele oferite pentru studenti,” avertizeaza Negrescu.