Presedintele Iohannis a respins noul Cod Fiscal. Ponta considera ca masura blocheaza activitatea economica a Guvernului si e in afara interesului tarii
noul cod fiscalcodul fiscal a fost respindcod fiscal 2015cod fiscal 2015klaus iohannisvictor ponta
Presedintele Iohannis nu este de acord cu noul Cod Fiscal si cere parlamentarilor sa reexamineze masurile impuse, care pot genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori .
UPDATE 14:15: Premierul Victor Ponta a reactionat imediat dupa respingerea Codului fiscal si considera ca masura de reexaminare solicitata de presedintele Iohannis reprezinta o blocare a activitatii economice a Guvernului.
"Decizia Domnului Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal (agreat si laudat de mediul de afaceri, votat in unanimitate de Parlament, asteptat de societatea romaneasca in ansamblu nu doar pentru ca readuce cota de TVA la 19% ci pentru ca garanteaza dezvoltarea economica si sociala a tarii) are doar doua posibile explicatii:
1- este o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului si a tarii cu orice cost (ceea ce facea si Traian Basescu indiferent la consecintele negative)
2 - este o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care Dl Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc (ceea ce nici macar Traian Basescu nu ar fi facut vreodata)!
Indiferent care din cele doua variante e cea reala oricum pt romani este cea mai proasta veste posibila (iar pentru cei care au votat in Noiembrie cel mai clar semn ca au fost inselati).
Vestea buna este ca azi putem consemna finalul oricarei iluzii despre noul PNL (mai slugarnic si mai neserios chiar si decat vechiul PDL) - dupa ce au spus cat de bun e Codul Fiscal care este de fapt liberal, dupa ce au pus in programul lor de guvernare cota de 19% ca baza (amendamentul a fost al lor in Comisia de buget) si dupa ce au votat in unanimitate in urma cu trei saptamani in Camera Deputatilor proiectul - acum vor spune ca are dreptate Iohannis si Codul Fiscal e foarte prost!!! E clar ca noul PNL este condus de reprezentanti nu doar slugarnici si ticalosi, ci de-a dreptul niste moluste politice! Se vor sinucide jalnic - Sa le fie tarana politica usoara!", declara premierul Victor Ponta.
"Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara", subliniaza Klaus Iohannis in cererea de reexaminare.
Presedintele Klaus Iohannis avertizeaza ca revenirea Romaniei la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lunga nu trebuie suportata de cetateni, doar pentru ca clasa politica isi poate permite.
"Simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare (...) poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare", declara presedintele Iohannis.
Mai mult decat atat, noul Cod fiscal contine mai multe vulnerabilitati, in opinia presedintelui.
"Din perspectiva sustenabilitatii cadrului fiscal-bugetar, in legatura cu intrarea in vigoare a Codului fiscal in forma transmisa la promulgare semnalam o serie de riscuri interne si externe. Astfel, in plan intern, riscurile si vulnerabilitatile ar putea fi reprezentate, in primul rand, de revenirea la o politica fiscal-bugetara prociclica, intr-un moment cat se poate de nepotrivit, in care Romania are nevoie sa iasa pe termen lung din capcana politicilor prociclice, care induc crestere economica nesustenabila si dezechilibre masive in recesiune. In al doilea rand, un alt risc este reprezentat de absenta unei corelari necesare intre prioritatile si politicile fiscale, pe de o parte, si prioritatile si politicile bugetare, pe de alta parte. O consecinta a intrarii in vigoare a noului Cod fiscal poate fi si neglijarea unor prioritati bugetare asumate prin consens politic, cum ar fi obiectivul de crestere a bugetului pentru aparare la 2% din PIB pana in anul 2017", mai spune Iohannis.
Principalele prevederi ale noului Cod fiscal, respins de Klaus Iohannis:
- Cota standard de TVA se reduce de la 24% la 19%
- Se renunta la impozitul pe constructii speciale si la acciza de 7 eurocenti/litru la carburanti
- Se aplica taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri
- Impozitul pe dividende se reduce la 5%
- Se trece la o cota de impozit pentru cladiri rezidentiale de 0.08% - 0.2%, o cota de impozit pentru cladiri nerezidentiale de 0.2%-1.3% si o cota de impozit pentru cladiri nerezidentiale destinate terenului agricol de 0.4%
- Se plateste CASS si pentru veniturile din investitii financiare
-stire in curs de actualizare-