"Este urgent si se astepta ca, odata ce va exista un guvern in functie in Romania, sa trimita, cat mai repede posibil, un candidat, si este in contact cu omologii sai din Romania in acest sens”, a afirmat Mina Andreeva, citata de site-ul Politico Europe.
Mandatul actualei Comisii Europene este condus de Jean-Claude Juncker si, teoretic, el va expira la data de 31 octombrie. Insa Ursula von der Leyen nu si-a alcatuit inca echipa, asa ca e posibil ca Juncker sa mai ramana in functie, pana cand echipa Ursulei von der Leyen va fi completa si isi va putea intra in atributii. Cel mai probabil, mandatul actualei Comisii Europene va fi prelungit pana la data de 1 decembrie 2019.
Povestea comisarului european nominalizat de Romania este lunga si plina de "peripetii". Faza 1: Rovana Plumb e scoasa din carti de Comisia Europeana
Prima incercare a Guvernului PSD a fost aceea de a o trimite pe Rovana Plumb in Comisia Europeana. Plumb a fost insa respinsa din cauza unor motive care tin de integritate, declaratia ei de avere trezind suspiciuni europenilor.
Comisia Juri a Parlamentului European a transat, la finalul lunii septembrie, problema candidaturii Rovanei Plumb si a reprezentantului Ungariei. Cei doi au fost respinsi definitiv de europeni, pe motiv ca nu sunt apti pentru functia de comisar european, a anuntat europarlamentarul PNL Rares Bogdan. De asemenea, purtatorul de cuvant al Parlamentului European a anuntat ca acesti doi candidati nu pot sa isi indeplineasca atributiile de comisar.
Imprumuturile si proprietatile Rovanei Plumb au reprezentat principala piediedica pentru ea, europenii avand suspiciuni cu privire la declaratia sa de avere.
Plumb a trimis europenilor o scrisoare, in care anunta ca si-a platit datoria de 800.000 de lei, oferind creditorului doua apartamente pe care le detine in Romania. Rovana Plumb detine doua apartamente in Bucuresti, unul de 50 mp, altul de 80 mp, unul in Dambovita, de 48 de mp, precum si un imobil in Pantelimon, de 671 de mp, din care detine cota-parte de 1/2, se arata in declaratia sa de avere depusa in 2015, pe site-ul Camerei Deputatilor.
Rovana Plumb ar avea un imprumut la BRD facut in anul 2007, in valoare de 800.000 euro, cu scandenta in 2030. De asemenea, Plumb mai are un imprumut facut in acest an, in valoare de 800.000 lei, cu scadenta in 2021.
La categoria "plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, suma platita conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost "mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit aceleiasi declaratii de avere.
"Avand in vedere acest lucru, si pentru a debloca aceasta situatie, am facut pasi pe care sunt convinsa ca JURI le va considera o solutie adecvata. Astfel, am oferit creditorului rambursarii (persoana fizica) doua apartamente pe care le detin in Romania, care sunt deja in declaratia financiara si acesta a acceptat ca o plata integrala imediata a datoriei mele. In consecinta, datoria care a generat ingrijorarile dumneavoastra nu mai exista. Cat de curand posibil, pana pe 23 octombrie 2019 cand Parlamentul European va vota noua Comisie, solutiile mentionate mai sus vor fi puse in aplicare”, se arata in scrisoarea transmisa de Rovana Plumb catre Comisia JURI.
Faza 2: PSD face o noua propunere: Dan Nica
In cadrul Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat, care a avut loc pe 1 octombrie, social-democratii au decis sa trimita doua propuneri pentru functia de comisar european, pierduta de Rovana Plumb dupa ce aceasta a fost respinsa de europeni, din motive de integritate.
"Vom proceda dupa modul in care va proceda si Ungaria. Daca Ungaria va face doua propuneri, si Romania va face doua propuneri. Daca Ungaria va merge cu o propunere, si Romania merge cu o propunere, avand in vedere ca trebuie sa fie un echilibru de abordare intre popularii europeni si social-democratii europeni", a explicat Dancila.
"Dan Nica ramane propunerea in continuare, pentru ca Dan Nica este liderul delegatiei europarlamentarilor PSD in Grupul socialistilor si democratilor europeni, este coordonator al Comisiei ITRE (Comisia pentru industrie, cercetare si energie din PE - n.r.), este o persoana respectata si o persoana sustinuta in Grupul socialistilor si democratilor europeni. Bineinteles, noi am luat si o rezerva. Avem si o femeie, daca se va cere acest lucru, pe Gabriela Ciot, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Europene", a afirmat Dancila.
Viorica Dancila a mai spus ca nu crede ca Nica va intampina probleme si a facut referire la presupusele probleme pe care le-a avut si presedintele Klaus Iohannis, "intr-un dosar cu casele", a punctat premierul.
"Asa, daca vorbim... Nu cred ca va avea probleme. Daca vorbim, putem sa spunem ca si domnul presedinte (Klaus Iohannis - n.r.) are probleme, pentru ca a fost implicat intr-un dosar cu casele, dar eu cred in prezumtia de nevinovatie a fiecaruia pana cand acest lucru va fi dovedit din punct de vedere juridic, iar eu stiu ca judecata se infaptuieste de judecator", a declarat Dancila.
Se pare insa ca presedintele Comisiei Europene nu mai ia in calcul varianta propusa de PSD si asteapta ca noul Guvern care