Pe buget, Guvernul traieste din amintiri!
deficit bugetarbugetul de stat
Iata ca, printre doua valuri de remanieri, mai vin si vesti bune de la Guvern. Astfel, cica veniturile la bugetul de stat ar fi crescut cu 9,8 la suta. Iar deficitul bugetar a fost de 21.448,2 milioane de lei, sub nivelul prevederilor bugetare aprobate.
Si sarabanda cifrelor triumfaliste continua practic la nesfarsit, astfel incat, daca stai si citesti kilometricul comunicat dat publicitatii de catre Executiv, mai ca iti vine sa dai fuga la bancomat sa-ti verifici cardul, ferm convins fiind ca din asa belsug national nu are cum sa nu-ti fi revenit si tie barem o “farama”.
Numai ca, surpriza de proportii, studiind mai atent statisticile guvernamentale, observi ca marirea cu care se impauneaza tehnocratii se refera la anul 2015, in raport cu anul 2014! Si lasand de o parte orice tenta politica, aceasta intoarcere in trecut nu are cum sa nu te duca invariabil cu gandul la previziunile mai mult decat sumbre ale lui Gelu Diaconu, fostul sef al ANAF care sustine sus si tare ca, de la inceputul lui 2016, incasarile la buget pur si simplu s-au prabusit!
Ceea ce, daca ar fi adevarat si numai partial, chiar ca ridica un mare semn de intrebare cu privire la bugetarea pentru anul viitor. Ca, daca nu vin bani la stat, atunci logic ca nici buget pentru la anul nu va fi. Si atunci capata o cu totul alta greutate informatia ca expertii guvernamentali au inceput sa testeze piata internationala pentru “acontarea” unui imprumut gigantic, care sa sustina cheltuielile bugetare pe anul 2017 la nivelul anului 2016. Un 2016 in care, dupa cum se dovedeste acum, Executivul s-a bazat in mare masura pe cresterea incasarilor la buget din anul precedent.
Si uite cum reusim din nou o performanta de-a dreptul hilara, pentru ca in timp ce toata clasa politica, in frunte cu Administratia Prezidentiala si guvernul technocrat deopotriva se da de ceasul mortii sa facem un plan de tara pe urmatorii 20 de ani, uite ca noi nu suntem in stare inca sa stim pe ce buget ne bazam pe 2017! Asa ca, inainte de a se vorbi pompieristic de ce se va intampla in urmatoarele doua decenii, o prioritate nationala mult mai la indemana ar fi rezolvarea misterului despre ceee ce s-a intamplat, in prima jumatate a anului 2016, cu incasarile la buget.
Mai ales ca nu sunt decat doua variante de lucru. Ori autoritatile de la Bucuresti dezmint categoric si cu cifre semnalele de alarma trase de fostul sef al ANAF si de alti experti financiari si atunci lucrurile sunt ca si lamurite, ori… Insa ce-a de-a doua varianta este atat de sumbra, incat nu ne-ar mai ajuta cu nimic nici macar ordinul premierului ca ministrii sa nu beneficieze de concedii in aceasta vara, pentru ca nu ar reprezenta decat o noua varianta a proverbului cu “moartea caprei vecinului”…